De beste paella en hoe U die maakt

 

Noem me een purist als u wilt, maar ik geloof nu eenmaal dat een gerecht om de naam “paella” te mogen dragen een grote gelijkenis moet hebben met de fantastische creaties uit de Levante. Helaas is de paella in zijn groei naar internationale bekendheid onderhevig aan een reeks van beledigingen.

Het probleem met paella buiten het gebied rond Valencia (waaronder de meeste andere regio's in Spanje) is niet dat de chef-kok zichzelf creatieve vrijheid veroorlooft, maar meer dat in het algemeen de grondbeginselen die van een rijstgerecht een paella maken worden genegeerd. De meesten denken dat, zo lang er maar genoeg rijst wordt vermengd met stukjes vlees, vis en groenten, met misschien een paar kreeftenstaarten voor het uiterlijk, ze een paella maken. Dat is hetzelfde als wanneer je stelt dat schilderen op nummer op magische wijze een Picasso oplevert.

Paella is altijd een gerecht met grenzeloos veel mogelijkheden geweest, ondanks bepaalde beperkingen gevormd door de individuele koks en de ingrediënten die verkrijgbaar zijn. Je kunt zeggen dat de paella begonnen is bij de Moren, die de irrigatie naar Spanje brachten, hier rijst en de paarse saffraankrokussen (saffraan is een gewoon, hoewel niet essentieel ingrediënt van paellas) plantten, en van de Levante een streek maakten met een fijn vertakt netwerk van kanalen, waardoor in deze platte delta rijst gekweekt kon worden. De Spaanse woorden voor rijst (arroz) en saffraan (azafrán) komen allebei uit het Arabisch.

Rijst wordt al eeuwenlang langs de Spaanse oostkust gegeten, maar paella is begonnen als een gerecht van het binnenland, waar de arbeiders het boven open vuur bereidden in de moestuinen of huertas in het gebied. De ingrediënten bestonden uit kip, konijn, landslakken en de bijzondere groenten waar dit gebied bekend om staat. Wat er voorhanden was, ging in de pan. De bijzondere schepping van kip, vlees en zeebanket die nu met paella in verband gebracht wordt, is een relatief nieuwe uitvinding, en de combinatie van zeevruchten met vlees in één paella, als kenmerk van internationale paella's, wordt door de Levantinos nog steeds met gefronste wenkbrauwen bekeken en voornamelijk omwille van de toeristen gemaakt. Er zijn dus verschillende aloude rijstgerechten in dit hoofdstuk opgenomen die niet als paella worden beschouwd vanwege hun verschillende bereidingswijzen.

Ik kan niet genoeg benadrukken dat paella geen vastomlijnd gerecht is (en een gerecht dat vaak niet eens door het woord “paella” wordt gedekt), maar een veranderlijk feestmaal dat heel veelopwindende en ongewone verrassingen kent. Dit wil echter niet zeggen dat alle ingrediënten zonder meer door elkaar gegooid worden; paella vereist een zekere kooktechniek en er zijn regels die gevolgd moeten worden. Misschien is de bijzondere arroz negro, gemaakt met pijlinktvis en garnalen, gekleurd met pijlinktvisinkt en opgediend met een knoflookachtige alioli wel mijn favoriete paella. Een bijzondere paella uit Castellón de la Plana wordt gemaakt met een overvloed aan verse groenten, daarna bezaaid met heerlijke vleesballetjes met mint. Er zijn paella's van alleen maar vis en schaal- en schelpdieren, maar ook paella s met alleen maar vlees of alleen maar groenten; de afgelopen jaren is zelfs een pastagerecht in paella-stijl heel populair geworden. Er is dus geen gebrek aan variatie.

Wat alle paella's echter gemeen hebben is de Spaanse rondkorrelige rijst. De juiste soort rijst is zonder twijfel de belangrijkste factor bij het maken van een authentieke paella (voor uw favoriete risotto zou u geen langkorrelige rijst gebruiken, dus waarom dan wel voor de paella?). Rondkorrelige rijst, geïmporteerd uit Spanje. Spaanse rijst, Californische parelrijst of Arborio-rijst nemen geuren op en hebben een beet die u niet vindt in langkorrelige rijst, maar beide kwaliteiten vormen de kern van een paella. Rijst vormt immers de basis van dit gerecht en afgezien van wat er nog meer in de paella gaat, moet de rijst bijzonder goed zijn. De wijde, platte, metalen paella-pan waarin de rijst wordt bereid, is ook van groot belang. Een goede maat voor een paella waar 4 tot 8 personen van kunnen eten, is een pan van ongeveer 45 centimeter doorsnede, hoewel het verstandig is een paar verschillende maten te hebben. (Ik vraag me alleen af of u ooit iets doet met de paella-pannen van soms wel 9 meter doorsnede, waarmee bij feestelijke gelegenheden wel paella 's voor honderden mensen tegelijk gemaakt worden).

Volg bij het bereiden van een paella de aanwijzingen heel strikt en zorg er vooral voor dat u precies de juiste hoeveelheden rijst en vloeistof gebruikt die in een recept vermeld worden. Spanjaarden zijn bepaald geen liefhebbers van precieze hoeveelheden in de keuken, maar paella vormt een uitzondering. Let ook goed op de tijd. Als de paella uit de oven komt, moet het vocht geabsorbeerd, maar de rijst niet helemaal gaar zijn. De rijst wordt pas helemaal gaar als het gerecht nog even rust voordat het opgediend wordt.

Tenslotte is en blijft paella een ideaal gerecht voor grote gezelschappen, waarvan de gasten altijd weer genieten door de vele smaken en het bijzondere uiterlijk. Omdat in de meeste gevallen de paella, afgezien dan van het koken van de rijst, van tevoren gemaakt kan worden, is het ook gemakkelijk voor de gastheer of -vrouw. En geen bijgerechten, behalve dan misschien een salade.

 

 

Inleiding

n  Wie ooit een bezoekje aan Spanje heeft gebracht kent de paella. De oorsprong daarvan ligt in het Oosten van Spanje en Valencia zou de aanstichter zijn!

n  Paella wordt in Spanje altijd bereid in een grote platte ijzeren pan

n  Het vuurtje eronder moet al die tijd flink zijn en het liefst een houtvuurtje

n  De rijst moet mooi korrelig worden en alle verschillende ingrediënten, die mogen “meespelen” in dezelfde pan, gelijktijdig gaar (en natuurlijk ook mooi droog!).

n  Vooral de olijfolie is in een paella erg belangrijk

n  Grote heren op kookgebied zeggen dat paella een fraai gastronomisch rommeltje is, maar desalniettemin een “weldadig” rommeltje!

n  In Spanje wordt een droge rode wijn bijvoorbeeld Requena of Utiel uit de omgeving van Valencia, speciaal bij de paella aanbevolen, maar een droge witte smaakt er ook goed bij.


 


Paella

 

Ingrediënten (6 pers)

n  400 gr verse mosselen

n  250 gr varkensvlees

n  ½ kip

n  300 gr inktvis

n  150 gr grote garnalen

n  100 gr chorizo (of salami)

n  2 teentjes knoflook

n  1 dl olijfolie

n  zout

n  zwarte peper uit de molen

n  400 gr mooie droogkokende rijst

n  ¾ dl water

n  1 blaadje laurier

n  200 gr tomaten

n  een klein blikje artisjokbodems (ca 250 gr)

n  2 rode paprika’s

n  1/8 l water

n  150 gr diepvriesdoperwtjes

n  snippertje saffraan

n  versgemalen peper

 

Bereiding

n  De mosselen in ruim koud water nog eens afborstelen en controleren

n  Open mosselen verwijderen

n  Droog in een pan doen en op een groot vuur met het deksel op de pan in 3 minuten gaar maken totdat alle mosselen geopend zijn

n  Op een zeef gooien en het mosselvlees uit de schelpen nemen

n  Klaar zetten

n  Het varkensvlees en kipvlees in dobbelsteentjes snijden

n  De worst in plakjes snijden

n  De inktvis onder de koude kraan afwassen, de tentakels eraf snijden, de zak openen en de ingewanden, inktzak en het “zeeschuim” eruit trekken

n  Nog eens goed afwassen onder de stromende kraan

n  Het vlees in stukjes van ½ cm dik snijden

n  De ui pellen en fijn snipperen

n  De teentjes knoflook eveneens pellen en klaarzetten in de knoflookknijper

n  De paprika’s schoonmaken en in reepjes snijden

n  Olie in een heel grote platte pan verhitten

n  De stukjes vlees en kip daarin snel rondom goudbruin bakken

n  Dan de uisnippers en paprikareepjes toevoegen en de knoflook erboven persen

n  De inktvis en worst toevoegen, doorroeren en op smaak brengen met zout en vers gemalen zwarte peper

n  Nog even laten fruiten en dan met deksel op de pan zachtjes 5 minuten laten smoren

n  Intussen de rijst zonodig wassen en daarna goed laten uitlekken

n  De rijst met het water in de pan doen

n  Het blaadje laurier toevoegen en zonodig nog wat zout

n  Als de massa kookt met het deksel op de pan zachtjes ca 20 minuten laten koken

n  Intussen de tomaten even in kokend water houden, het vel eraf trekken, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in reepjes snijden

n  De artisjokbodems laten uitlekken en daarna doorsnijden

n  Water met zout in een pan aan de kook brengen

n  De erwtjes erin doen en op een flink vuurtje 5 minuten laten koken

n  Daarna op een zeef gieten (verse doperwten wat langer)

n  Na de kooktijd het laurierblaadje uit de rijst nemen

n  De voorbereide tomaten, artisjokken, paprika’s, erwten en mosselen er met de garnalen aan toevoegen

n  De saffraan even in wat heet water laten weken en eveneens toevoegen

n  Dat alles voorzichtig door elkaar mengen en nog een 10 minuten rustig door laten trekken

n  Daarna de paella proeven en zonodig op smaak brengen met zout en versgemalen zwarte peper

n  In de pan opdienen of als men geen speciale paellapan heeft overdoen op een grote platte schaal en meteen serveren

 

Tip

n  Door deze paella kunt U als afwisseling ook olijven doen

n  Een waarlijk sierlijke paella wordt opgesierd met gebraden kippenpootjes en mosselen die nog in een halve schelp liggen

n  Daar het ook voor de Spanjaarden een feesteten is worden de oren van de paellapan met dieprode anjers versierd voor hij in triomf binnen wordt gebracht

n  En laat de gitaar niet ontbreken

 

Wijntip

n  In Spanje wordt een droge rode wijn bijvoorbeeld Requena of Utiel uit de omgeving van Valencia, speciaal bij de paella aanbevolen, maar een droge witte smaakt er ook goed bij

 


 

 

Culinaire Kookclub Houthalen