Sinaaskoteletjes |
Een varkenskotelet kan haar gewicht
in goud waard zijn. Zeker als ze de platgetreden paden verlaat
Ingrediënten
(4 pers)
n 4 varkenskoteletten
n 2 eetlepels olijfolie
n 2 onbespoten sinaasappelen
n 5dl rode wijnazijn
n 1 eetlepel griessuiker
n 2 eetlepels olijfolie
n 2 klontjes boter
n fijn zeezout
n zwarte peper uit de molen
Bereiding
n Neem één van de sinaasappelen ter
hand. Snijd met een scherp mesje de oranje schil eraf
n Versnijd die schil in fijne staafjes
n Zwier de staafjes in een klein
pannetje met wat water
n Breng snel aan de kook, en giet dan
af boven een vergiet
n Herhaal deze bewerking met vers koud
water
n Op die manier verliezen de
sinaasschilletjes alle bitterheid
n Het dubbel opkoken kan trouwens
moeiteloos gebeuren terwijl de koteletten al bakken
n Peper en zout de koteletten in
n Pers de sinaasappelen uit
n Zet een braadpan op het vuur en laat
warm worden
n Eerst vloeit de olie in de pan. Als
de olie begint te dampen voegen we een klontje boter toe
n Wacht even tot het schuim verdwenen
is
n Vlij de koteletten in de pan en laat
ze op een middelhoog vuur een zestal minuten per kant bakken
n Haal dan het vlees uit de pan en
houd warm in een lauwe oven
n Keil het braadvet genadeloos in de
vuilnisbak
n Zet de pan terug op het vuur en voeg
de azijn en de suiker toe
n Laat voor de helft inkoken
n Het sinaasappelsap mag dan ook de
pan in
n Opnieuw laten we even inkoken tot
het sausje stroperig geworden is (één derde laten verdampen)
n De pan mag van het vuur en terwijl
we heen en weer schudden laten we een klontje boter uitsmelten in de saus
n Voeg nu ook de ontbitterde
sinaasschilletjes toe
n Schep de saus over de koteletten en
rep je naar tafel toe
Tip
n Gestoofd en zacht gebruind witloof
doet op kille dagen een ongeluk bij deze koteletten
n Fijne tuinbonen nemen de glansrol
over op warmere dagen
Wijntip
n Een simpele, fruitige, soepele,
koele, jonge rode wijn brengt deze koteletten moeiteloos tot in de zevende
hemel
n Wie het kostenbesparende effect van
de kotelet wil teniet doen kan misschien een goede Dolcetto uit Piemonte op
tafel brengen