Sinaaskoteletjes

 

 

Een varkenskotelet kan haar gewicht in goud waard zijn. Zeker als ze de platgetreden paden verlaat

 

Ingrediënten (4 pers)

n       4 varkenskoteletten

n       2 eetlepels olijfolie

n       2 onbespoten sinaasappelen

n       5dl rode wijnazijn

n       1 eetlepel griessuiker

n       2 eetlepels olijfolie

n       2 klontjes boter

n       fijn zeezout

n       zwarte peper uit de molen

 

Bereiding

n       Neem één van de sinaasappelen ter hand. Snijd met een scherp mesje de oranje schil eraf

n       Versnijd die schil in fijne staafjes

n       Zwier de staafjes in een klein pannetje met wat water

n       Breng snel aan de kook, en giet dan af boven een vergiet

n       Herhaal deze bewerking met vers koud water

n       Op die manier verliezen de sinaasschilletjes alle bitterheid

n       Het dubbel opkoken kan trouwens moeiteloos gebeuren terwijl de koteletten al bakken

n       Peper en zout de koteletten in

n       Pers de sinaasappelen uit

n       Zet een braadpan op het vuur en laat warm worden

n       Eerst vloeit de olie in de pan. Als de olie begint te dampen voegen we een klontje boter toe

n       Wacht even tot het schuim verdwenen is

n       Vlij de koteletten in de pan en laat ze op een middelhoog vuur een zestal minuten per kant bakken

n       Haal dan het vlees uit de pan en houd warm in een lauwe oven

n       Keil het braadvet genadeloos in de vuilnisbak

n       Zet de pan terug op het vuur en voeg de azijn en de suiker toe

n       Laat voor de helft inkoken

n       Het sinaasappelsap mag dan ook de pan in

n       Opnieuw laten we even inkoken tot het sausje stroperig geworden is (één derde laten verdampen)

n       De pan mag van het vuur en terwijl we heen en weer schudden laten we een klontje boter uitsmelten in de saus

n       Voeg nu ook de ontbitterde sinaasschilletjes toe

n       Schep de saus over de koteletten en rep je naar tafel toe

 

Tip

n       Gestoofd en zacht gebruind witloof doet op kille dagen een ongeluk bij deze koteletten

n       Fijne tuinbonen nemen de glansrol over op warmere dagen

 

Wijntip

n       Een simpele, fruitige, soepele, koele, jonge rode wijn brengt deze koteletten moeiteloos tot in de zevende hemel

n       Wie het kostenbesparende effect van de kotelet wil teniet doen kan misschien een goede Dolcetto uit Piemonte op tafel brengen

 

Culinaire Kookclub Houthalen