Kiwi’s met korstje

 

 

Ingrediënten (4 pers)

n       6 kiwi’s

n       4 eigelen

n       100 gr suiker

n       15 cl zoete muskaatwijn

n       eventueel enkele blaadjes munt

 

Bereiding

n       Schil de rijpe kiwi’s en snijd in de gebruikelijke fijne schijfjes

n       Schik de kiwischijven in 4 vuurvaste schaaltjes

n       Tover de handmixer met klopper te voorschijn

n       Klop de eigelen samen met de suiker op in een potje tot een witte en romige crème is ontstaan

n       Steek de grill aan in de oven

n       Hang het potje met ex-eigelen in een andere pot waarin zich zacht kokend water bevindt. Met andere woorden een bain-marie. Ervaren koks kunnen het sabayongebeuren ook tot een goed einde brengen op een mierzacht vuurtje

n       Giet een eetlepel muskaatwijn bij de eigelen en klop, klop, klop terwijl het mengsel zachtjes opwarmt

n       Opnieuw gaat er een lepel muskaat bij enz.. tot alle wijn verdwenen is en het mengsel in de pan verdubbeld in volume

n       Het resultaat is een gebonden schuim dat niet aan de kook mag komen, een sabayon dus

n       Giet de sabayon over de kiwi’s

n       Schuif de schaaltjes in de oven, zo dicht mogelijk onder de grill

n       Na een paar seconden vormt zich hier en daar een bruin korstje en dat moeten we hebben

n       Na een paar seconden dus komen de kommetjes uit de oven

n       Versier met een paar muntblaadjes en serveer onmiddellijk

 

Tip

n       Rijpe kiwi’s zijn onvindbaar in de handel. Laat dus ook thuis een paar dagen uitrijpen. Met een bolletje frambozen- of aardbeienijs wordt dit heerlijke lauwwarme dessert een onvergetelijke belevenis

 

Wijntip

n       Een glas koele muskaatwijn is hier meer dan op zijn plaats! Of niet soms?

 

Culinaire Kookclub Houthalen