Millefeuille met peer |
Uit Ambiance van oktober 2001 –
recept van Rik Vandersanden van Restaurant De Barrier in Houthalen
Er zijn veel verschillende handelingen nodig om dit verder complexloze gerechtje te componeren
Ingrediënten
(4 pers) n 8 stengels bleekselder n 1 dl vers sinaasappelsap n 1 dl witte wijn n Enkele druppels citroensap n 4 eetlepels perenstroop n 4 conference peren n 4 belegen geitenkaasjes, overlangs gehalveerd n 2 vellen filodeeg n 12 blaadjes rucola (raketsla) n Zout n Boter |
|
Bereiding
n
Schil de
bleekselderstengel en snijd ze in stukjes van ongeveer 4 centimeter
n
Snijd
die stukjes in reepjes
n
Stoof de
selderreepjes aan in wat boter met een beetje zout
n
Blus af
met de wijn en sinaasappelsap
n
Warm
houden!
n
Pocheer
de geschilde peren in suikersiroop (= suiker/water in een verhouding van 50/50)
waaraan wat citroensap is toegevoegd) tot ze gaar zijn
n
Verdeel
het filodeeg in 8 stukken
n
Verpak
in elk stuk een half geitenkaasje
n
Bak de
pakketjes licht goud in de koekenpan met anti-aanbaklaag
n
Verwarm
in een pannetje met dikke bodem de perenstroop, maak de stroop iets
vloeibaarder met een paar lepels pocheervocht van de peren
n
Neem
vier borden en bouw het gerecht als volgt op
n
Leg in
het midden van elk bord een beetje gestoofde selder
n
Leg er
een geitenkaaspakketjes op
n
Daarop
weer wat selder en opnieuw een geitenkaaspakketje
n
Halveer
de gepocheerde peertjes
n
Zet op
elk bord een half peertje en snijd de andere helften in waaiers
n
Schep
wat perenstroopsaus naast het gerecht
n
Werk af
met de perenwaaiers
n
Garneer
met een toefje tijm en salie
n
Bak de
blaadjes rucola krokant op de grill of in de pan
n Decoreer er de borden mee