Ovenschotel met venkel

 

 

Ingrediėnten (4 pers)

n       1 kg venkel

n       4 eetlepels citroensap

n       zout

n       30 gr bloem

n       80 gr boter of margarine

n       ¼ liter vleesbouillon

n       ¼ liter verse room

n       1 bosje peterselie

n       150 gr Emmentaler kaas

n       350 gr gekookte ham

 

Bereiding vlees

n       Venkel schoonmaken, wassen en in zes parten snijden

n       Venkelloof snipperen en apart houden

n       Partjes met zout bestrooien en met citroensap besprenkelen

n       30 gr boter of margarine in een diepe pan laten smelten

n       Venkel toevoegen en 20 minuten zacht laten stoven.

n       Intussen 40 gr vetstof laten smelten en verhitten tot ze niet meer schuimt

n       Bloem toevoegen en goed mengen

n       Aanlengen met room en bouillon, onder voortdurend kloppen met de garde

n       Even flink laten doorkoken en de saus daarna zachtjes gaar laten koken (10 minuten)

n       Af en toe omroeren, om aanbranden te voorkomen

n       Mengen met gehakte peterselie en venkelloof; laten afsmaken met wat zout

n       Kaas grof raspen en ham snipperen

n       Een grote ovenschotel met de resterende vetstof inwrijven

n       Ham in de schotel strooien, venkel erover verdelen

n       Saus aanlengen met het kookvocht van de venkel

n       Gerecht met saus overgieten en met kaas bestrooien

n       In een verwarmde oven (200°C) schuiven en 20 minuten laten gratineren

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen