Gevulde fazantenborst met witloof, groene kool en spekjes

 

Ingrediënten (4 pers)

n       4 fazantenborsten

n       1 kippenfilet

n       5 cl room

n       2 eieren

n       5 struikjes witloof

n       4 sneden Ganda Ham

n       1 bokaal Hak groene kool

n       150 gr spekblokjes

n       olijfmargarine

n       1 sjalot

n       250 gr Uncle Ben’s basmatirijst

n       2 eetlepels KNORR Jardinesse Sjalot

n       KNORR strooibouillon Grand Arôme Tuinkruiden

Ingrediënten saus

n       5 cl Noilly Prat

n       2 dl wildfond

n       2 dl room

n       1 eetlepel bosbessenjam

 

Bereiding

n       Snij de fazantenborsten overlangs door en schik ze op ingevette alufolie

n       Kruid ze met peperen zout

n       Snij 1 witloofstruikje in lange reepjes

n       Snij de kippenfilet in stukjes en mix hem met 2 eieren er wat room in de keukenrobot

n       Verdeel deze farce over de fazantenfilets

n       Schik er witloofreepjes op en rol stevig op

n       Stoom de fazantenrolletjes gedurende 10 minuten en omwikkel ze dan met een snede Ganda ham

n       Kleur de rollades even aan in olijfmargarine en zet ze dan 10 min in een oven op 180°C

n       Stoof voor de pilav de sjalotpasta aan en fruit de rijst even mee

n       Voeg water (het dubbele volume van de rijst) en wat strooibouillon toe en laat garen

n       Bak de spekblokjes even aan in olijfmargarine en stoof de groene kool hierin aan

n       Stoof de vier overige witloofstruikjes gaar in olijfmargarine met wat zout en citroen

n       Bewaar het kookvocht

n       Laat voor de saus het witloofnat, de wildfond, Noilly Prat, room en bosbessenjam inkoken tot de gewenste dikte

n       Zeef de saus en breng ze op smaak

n       Snij de rollades in schijfjes, schik ze op warme borden en omring ze met rijst en groenten

 

Wijntip

n       Lalande  de Pomerol Contrôlée

n       Château Etoile de Viaud 1998 - Delhaize

 

 

 

Extra tips van Kristof Coppens, chef-kok en eigenaar van restaurant “Apriori” in Haaltert

Een leuke bereiding, origineel bedacht, en passend. Toch geef ik enkele suggesties om het genecht te verfijnen.

n       Door de fazantenfilets op te rollen in alufolie, kan de bereiding (voor de huismoeder thuis) gemakkelijk vooraf worden voorbereid. De vulling zorgt ervoor dat het vlees tijdens het bakken niet uitdroogt. Bij deze vulling heb ik wel enkele opmerkingen.
Het zou beter zijn om de vulling niet met kippenfilets te bereiden, maar liever met ontbeende bouten van de fazant (anders gaan deze toch verlonen!)
Om de smaak van de vulling wat te verfijnen, kan je enkele blokjes verse ganzenlever toevoegen en eventueel wat truffelsap

n       Ik ben geen voorstander van het stomen van de fazantenrollen. Gestoomde fazant heeft minder smaak als gebakken fazant daarom bak ik de rollen eerst even in een hete pan met olie en dit langs alle zijden en met de ingevette folie, zodat de buitenzijde van het vlees korst. Nadien zou ik de rolletjes verder bakken in een hete oven (200°C). Men dient wel op te letten dat ze niet te lang bakken, anders drogen ze uit

n       De ham zou ik afzonderlijk serveren, want door het vlees met de ham te bakken, wordt het geheel te zout en droogt de ham uit. Je kan eventueel het gebakken witloof in de ham oprollen: bakken is dan onnodig

n       Bij dit gerecht geef ik bij voorkeur een gebakken aardappeltje of een puree van knolselder

n       Bij het toevoegen van het witloofvocht aan de saus, moet je oppassen dat de saus niet te bitter zal worden.

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen