Gevulde
fazantenborst met witloof, groene kool en spekjes |
Ingrediënten
(4 pers) n 4 fazantenborsten n 1 kippenfilet n 5 cl room n 2 eieren n 5 struikjes witloof n 4 sneden Ganda Ham n 1 bokaal Hak groene kool n 150 gr spekblokjes n olijfmargarine n 1 sjalot n 250 gr Uncle Ben’s basmatirijst n 2 eetlepels KNORR Jardinesse Sjalot n KNORR strooibouillon Grand
Arôme Tuinkruiden Ingrediënten
saus n 5 cl Noilly Prat n 2 dl wildfond n 2 dl room n 1 eetlepel bosbessenjam |
|
Bereiding
n
Snij de fazantenborsten overlangs door en schik ze op
ingevette alufolie
n
Kruid ze
met peperen zout
n
Snij 1
witloofstruikje in lange reepjes
n
Snij de
kippenfilet in stukjes en mix hem met 2 eieren er wat room in de keukenrobot
n
Verdeel
deze farce over de fazantenfilets
n
Schik er
witloofreepjes op en rol stevig op
n
Stoom de
fazantenrolletjes gedurende 10 minuten en omwikkel ze dan met een snede Ganda
ham
n
Kleur de
rollades even aan in olijfmargarine en zet ze dan 10 min in een oven op 180°C
n
Stoof
voor de pilav de sjalotpasta aan en fruit de rijst even mee
n
Voeg
water (het dubbele volume van de rijst) en wat strooibouillon toe en laat garen
n
Bak de
spekblokjes even aan in olijfmargarine en stoof de groene kool hierin aan
n
Stoof de
vier overige witloofstruikjes gaar in olijfmargarine met wat zout en citroen
n
Bewaar
het kookvocht
n
Laat
voor de saus het witloofnat, de wildfond, Noilly Prat, room en bosbessenjam
inkoken tot de gewenste dikte
n
Zeef de
saus en breng ze op smaak
n
Snij de
rollades in schijfjes, schik ze op warme borden en omring ze met rijst en
groenten
Wijntip
n Lalande de Pomerol
Contrôlée
n Château Etoile de Viaud 1998 - Delhaize
Extra tips van Kristof Coppens, chef-kok en eigenaar van
restaurant “Apriori” in Haaltert
Een leuke bereiding, origineel bedacht, en passend.
Toch geef ik enkele suggesties om het genecht te verfijnen.
n
Door de fazantenfilets op te rollen in alufolie,
kan de bereiding (voor de huismoeder thuis) gemakkelijk vooraf worden
voorbereid. De vulling zorgt ervoor dat het vlees tijdens het bakken niet
uitdroogt. Bij deze vulling heb ik wel enkele opmerkingen.
Het zou beter zijn om de vulling niet met kippenfilets te bereiden, maar liever
met ontbeende bouten van de fazant (anders gaan deze toch verlonen!)
Om de smaak van de vulling wat te verfijnen, kan je enkele blokjes verse
ganzenlever toevoegen en eventueel wat truffelsap
n
Ik ben geen voorstander van het stomen van de
fazantenrollen. Gestoomde fazant heeft minder smaak als gebakken fazant daarom
bak ik de rollen eerst even in een hete pan met olie en dit langs alle zijden
en met de ingevette folie, zodat de buitenzijde van het vlees korst. Nadien zou
ik de rolletjes verder bakken in een hete oven (200°C). Men dient wel op te
letten dat ze niet te lang bakken, anders drogen ze uit
n
De ham zou ik afzonderlijk serveren, want door
het vlees met de ham te bakken, wordt het geheel te zout en droogt de ham uit.
Je kan eventueel het gebakken witloof in de ham oprollen: bakken is dan onnodig
n
Bij dit gerecht geef ik bij voorkeur een
gebakken aardappeltje of een puree van knolselder
n
Bij het toevoegen van het witloofvocht aan de
saus, moet je oppassen dat de saus niet te bitter zal worden.