Brokkeldeeg / Kruimeldeeg - Basisrecept

 

Ingrediënten voor ca 200 gr brokkeldeeg

n       100 gr bloem

n       60 gr boter

n       30 gr bloemsuiker of basterdsuiker (enkel voor zoet gebak)

n       1 klein ei of 30 ml vloeistof

Ingrediënten voor ca 350 gr brokkeldeeg

n       160 gr bloem

n       100 gr boter

n       50 gr bloemsuiker of basterdsuiker (enkel voor zoet gebak)

n       1 klein ei of 35 ml vloeistof

Ingrediënten voor ca 500 gr brokkeldeeg

n       250 gr bloem

n       150 gr boter

n       80 gr bloemsuiker of basterdsuiker (enkel voor zoet gebak)

n       1 ei of 8oml vloeistof

 

Kruimeldeeg of zandtaartdeeg: minder boter - Verhouding

n       250 gr deeg: 45 gr boter

n       350 gr deeg: 80 gr boter

n       500 gr deeg: 120 gr boter

Vervang bloemsuiker of basterdsuiker door griessuiker

 

 

Vele benamingen voor één soort knapperig en droog deeg. Deze deegsoort wordt met de handen gekneed in tegenstelling tot biscuitbeslag of cakebeslag, dat wordt geroerd. Houd geregeld de handen onder koud water om ze goed koel te houden; brokkeldeeg kan zelfs geen warme handen verdragen. Dan wordt het kleverig en te zacht. Het verdient aanbeveling het deeg zolang mogelijk te mengen en te versnijden met behulp van twee messen en zo de ingrediënten dooreen te hakken- Brokkeldeeg is korrelig, bros en samenhangend van structuur en daarom geschikt voor koekjes of taartbodem.

 

 

Tips

n       Voor zoet gebak kunnen er aan het deeg allerlei aroma's worden toegevoegd zoals vanille, kaneel, koekkruid, cacao en voor hartig gebak onder meer kaas, kummel, maanzaad, paprikapoeder

n       Om het gebak fijner te maken, kunt u er meer boter aan toevoegen en zelfs zoveel boter als bloem gebruiken. Maar dan is het deeg niet meer geschikt om koekjes te maken. Gebruikt u minder boter dan is aangegeven, dan is het deeg nog moeilijk te verwerken en moet er een ei bij of vloeistof

n       Vloeistof kan van alles zijn: water, melk, fruitsap, likeur, wijn, bier enzovoort

n       Het is niet aan te bevelen om voor de bereiding van brokkeldeeg alleen plantaardige vetstof te gebruiken omdat die smaak herkenbaar wordt. Doe er daarom een derde deel boter bij

n       Deeg voor een hartige taart behoeft geen suiker. .Brokkeldeeg kan uitstekend gecombineerd worden met soezendeeg, biscuitdeeg en gistdeeg

n       Griessuiker lost moeilijker op in dit deeg. Gebruik daarom bloem- of basterdsuiker

n       Brokkeldeeg met eieren vermengd heeft een beetje bakpoeder nodig ofwel zelfrijzende bloem omdat de eiwitten het deeg doen verharden

n       Bereid brokkeldeeg op voorhand zodat het ten minste nog 2 tot 3 u op een koele plek kan rusten

n       Versnijd en kneed brokkeldeeg op een marmeren werkblad

n       Na het uitschakelen van de oven, moet het brokkeldeeg hard worden in een geopende oven. Ontvorm een brokkeldeeggebak terwijl het nog lauwwarm is, anders gaat het stuk

n       Bewerk het deeg nog even nadat het uit de koelkast komt.

 

 

 

 

1.        Zeef de bloem op de werkplank

 

 

 

 

 

 

2. Maak een kuiltje in het midden

Strooi de suiker in het kuiltje3.

 

 

 

 

4. Breek de eieren op de suiker in  het kuiltje

 

 

 

5. Snijd de boter in kleine blokjes

6. Schik de boterklontjes rond het kuiltje

7. Hak de boter met behulp van 2 messen door het bloemmengsel

 

8. Kneed met koele handen het geheel tot een stevig deeg

9. Maak er een bal van en wikkel in folie. Laat ca. 2u rusten in de koelkast

 

 


 

 

Warme appeltaart

 

Deze taart kunt u, al dan niet geflambeerd met Calvados bijvoorbeeld, presenteren met een bolletje roomijs.

 

Bakvorm: taartvorm van 24 tot 26 cm diameter

Baktijd/baktemperatuur: 40 minuten/200°C

 

Ingrediënten voor 200 tot 300 gr brokkeldeeg

n       Boter

n       Vulling: 2 tot 3 appelen

Ingrediënten voor afwerking

n       100 gr boter

n       125 gr griessuiker

n       100 g bloem

n       100 g amandelpoeder

 

Bereiding

n       Bereid het brokkeldeeg volgens het basisrecept en rol het uit

n       Bestrijk de taartvorm met boter en schik er het deeg in

n       Bekleed ook de randen

n       Schil de appelen, snijd in partjes, verwijder het klokhuis en snijd de appelen in dunne plakjes

n       Meng boter en suiker in een kom tot een smeuïg geheel

n       Doe er de bloem en het amandelpoeder bij en kneed, bij voorkeur met de hand, tot een homogene massa

n       Druk de porties plat en leg op de appelen

n       Bak de taart gaar

n       Laat even afkoelen en dien warm op

 

 

Dranksuggestie

n       kaneel- of appelthee

n       zoete witte wijn

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen