Asperges in lenteduo

 

Om tot een geslaagde harmonie van lentesmaken te komen: meng het zoete van jonge doperwten, het pittig-bittere van groene asperges en het zachte van witte asperges

 

 

Ingrediënten (6 pers)

n       1 kg verse doperwtjes

n       200 gr groene asperges

n       300 gr witte Mechelse asperges

n       1 busseljonge pijpajuintjes

n       1 tuiltje groene pepermunt

n       30 gr boter

n       20 cl dikke verse room

n       1 snuifje poedersuiker

n       zout, witte peper van de molen

 

Bereiding

n       Peul de erwtjes

n       Schil de asperges en snijd ze in stukjes van 3 cm

n       Houd de koppen apart

n       Verwijder de wortels en de pijpjes van de ajuintjes, maar laat een stukje groen

n       Schil de ajuintjes maar laat ze heel

n       Kook de erwtjes een twintigtal minuten in gezouten kokend water

n       Voeg er halverwege de kooktijd de ajuintjes en de stukjes asperges aan toe

n       Voeg de aspergekoppen pas op het laatst toe, vijf minuten vóór het einde van kooktijd

n       Laat de verse room inkoken tot de helft

n       Laat de helft van de boter smelten in een anti-kleefpan op matig vuur

n       Fruit de groenten kort

n       Voeg de ingekookte room toe, peper, zout en poedersuiker

n       Voeg, weg van het vuur, de rest van de boter en de fijngehakte pepermuntblaadjes toe

 

Presentatie

n       Serveer rechtstreeks op het bord als voorgerecht, of met sneetjes wit vlees of kip

 

Culinaire Kookclub Houthalen