Beef Wellington |
Beef Wellington, een spectaculair hoofdgerecht
dat, als alle stappen zorgvuldig worden gevolgd, niet kan mislukken. Met een
speciale vleesthermometer kunt U het vlees laten garen tot de gewenste smaak:
van rood (50 à 55°C) en rosé of medium (55 à 60°C) tot doorbakken (65 à 70°C)
Ingrediënten
(8 pers) n 1½ kg malse rosbief, aan één stuk
van gelijke dikte n 1½ eetlepel cognac n peper en zout n
50 gr
boter of margarine n 2 uien, zeer fijn gesneden n 350 gr champignons, zeer fijn
gesneden n 1 pakje bladerdeeg (450 gr),
ontdooid n 175 gr roompaté (vb van kip of
eend) n 2 eieren, losgeklopt Ingrediënten
saus n 1 kleine ui, fijngesneden n 50 gr boter of margarine n 125 gr champignon, fijngesneden n 2 eetlepels bloem n 6 dl kalfsfond (pot) of sterke vleesbouillon n 3 dl rode wijn |
|
Bereiding
vlees
n Rosbief (op kamertemperatuur) met
cognac bestrijken en met peper en zout bestrooien
n 25 gr boter verhitten
n Rosbief in ±10 minuten rondom bruin
bakken
n Op rooster laten afkoelen
n Ui in 25 gr boter ±10 minuten bakken
n Champignons ±5 minuten meebakken tot
vocht verdampt is
n Peper en zout toevoegen
n Laten afkoelen
n Paté met 4 eetlepels
champignonmengsel mengen en in dikke laag over bovenkant van vlees uitstrijken
n Plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen
tot grote lap, die ruim om vlees gaat
n Vlees met bestreken kant op midden
van deeg leggen
n Rest van champignonmengsel over
zijkanten en bovenkant van vlees uitstrijken
n Oven voorverwarmen op 200°C
n Hoeken uit deeg snijden (anders
wordt deeg daar te dik)
n Randen van deeg met ei bestrijken en
deeg om vlees vouwen
n Randen goed aandrukken
n Deeg met naad naar beneden op de
ingevette bakplaat leggen
n Restjes deeg opnieuw uitrollen,
hiervan blaadjes snijden en deze met losgeklopt ei op deeg plakken
n Deeg met losgeklopt ei bestrijken
n Vleesthermometer via zijkant in
vlees steken, punt van thermometer moet in midden zitten
n Vlees in midden van oven ±30 minuten
bakken tot deeg bruin is en vlees kerntemperatuur van 50 à 55°C heeft
n Als deeg te bruin wordt met
aluminiumfolie afdekken
n Beef Wellington verpakt in
aluminiumfolie nog ±5 minuten laten rusten
Bereiding
saus
n Ui ±5 minuten in boter bakken
n Champignons toevoegen en ±3 minuten
meebakken
n Bloem erdoor roeren en 1 minuut
meebakken
n Deel voor deel kalfsfond en wijn
toevoegen en geheel ± 10 minuten zachtjes laten koken
n Op smaak brengen met zout en peper
n Saus zeven
Serveren
n Beef wellington op voorverwarmde
schaal leggen en in plakken snijden
n Saus er apart bij serveren
|
|
|