Beef Wellington

 

Beef Wellington, een spectaculair hoofdgerecht dat, als alle stappen zorgvuldig worden gevolgd, niet kan mislukken. Met een speciale vleesthermometer kunt U het vlees laten garen tot de gewenste smaak: van rood (50 à 55°C) en rosé of medium (55 à 60°C) tot doorbakken (65 à 70°C)

 

Ingrediënten (8 pers)

n       1½ kg malse rosbief, aan één stuk van gelijke dikte

n       1½ eetlepel cognac

n       peper en zout

n       50 gr boter of margarine

n       2 uien, zeer fijn gesneden

n       350 gr champignons, zeer fijn gesneden

n       1 pakje bladerdeeg (450 gr), ontdooid

n       175 gr roompaté (vb van kip of eend)

n       2 eieren, losgeklopt

Ingrediënten saus

n       1 kleine ui, fijngesneden

n       50 gr boter of margarine

n       125 gr champignon, fijngesneden

n       2 eetlepels bloem

n       6 dl kalfsfond (pot) of sterke vleesbouillon

n       3 dl rode wijn

 

Bereiding vlees

n       Rosbief (op kamertemperatuur) met cognac bestrijken en met peper en zout bestrooien

n       25 gr boter verhitten

n       Rosbief in ±10 minuten rondom bruin bakken

n       Op rooster laten afkoelen

n       Ui in 25 gr boter ±10 minuten bakken

n       Champignons ±5 minuten meebakken tot vocht verdampt is

n       Peper en zout toevoegen

n       Laten afkoelen

n       Paté met 4 eetlepels champignonmengsel mengen en in dikke laag over bovenkant van vlees uitstrijken

n       Plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot grote lap, die ruim om vlees gaat

n       Vlees met bestreken kant op midden van deeg leggen

n       Rest van champignonmengsel over zijkanten en bovenkant van vlees uitstrijken

n       Oven voorverwarmen op 200°C

n       Hoeken uit deeg snijden (anders wordt deeg daar te dik)

n       Randen van deeg met ei bestrijken en deeg om vlees vouwen

n       Randen goed aandrukken

n       Deeg met naad naar beneden op de ingevette bakplaat leggen

n       Restjes deeg opnieuw uitrollen, hiervan blaadjes snijden en deze met losgeklopt ei op deeg plakken

n       Deeg met losgeklopt ei bestrijken

n       Vleesthermometer via zijkant in vlees steken, punt van thermometer moet in midden zitten

n       Vlees in midden van oven ±30 minuten bakken tot deeg bruin is en vlees kerntemperatuur van 50 à 55°C heeft

n       Als deeg te bruin wordt met aluminiumfolie afdekken

n       Beef Wellington verpakt in aluminiumfolie nog ±5 minuten laten rusten

Bereiding saus

n       Ui ±5 minuten in boter bakken

n       Champignons toevoegen en ±3 minuten meebakken

n       Bloem erdoor roeren en 1 minuut meebakken

n       Deel voor deel kalfsfond en wijn toevoegen en geheel ± 10 minuten zachtjes laten koken

n       Op smaak brengen met zout en peper

n       Saus zeven

 

Serveren

n       Beef wellington op voorverwarmde schaal leggen en in plakken snijden

n       Saus er apart bij serveren

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen