Lamskebab Tandoori

 

 

ˇ         Tandoori-gerechten kunt u in de oven of op de grill bereiden. De smaak van het lamsvlees komt extra goed tot zijn recht als u het op een hoge temperatuur bakt, zodat het vlees krokant wordt. Door het grillen krijgt het lamsvlees de heerlijke rooksmaak. De fascinerende geur van het geroosterde lamsvlees geeft een ontspannen maaltijd met vrienden een feestelijk tintje.

 

ˇ         Vlees dat op de grill bereidt wordt, wordt kebab genoemd. Het maakt daarbij niet uit of het smalle reepjes zijn of een hele bout. Bepalend is, dat het vlees eerst gemarineerd wordt en dan gegrild tot het licht geroosterd en krokant is.

 

Ingrediënten (12 porties)

n       1 middelgrote ui, gepeld

n       2˝ cm verse gemberwortel, geschild

n       2 grote tenen knoflook, geperst

n       1 el koriander, gemalen

n       3 tl zwart karwijzaad, gemalen

n       1 tl chilipoeder

n       1 el garam masala

n       175 ml volle yoghurt

n       1 tl zout

n       500 g mager lamsvlees zonder bot (bijvoorbeeld lamsbout), in blokjes van 2,5 cm

n       plantaardige olie voor het invetten

 

Bereiding

n       De uien snipperen en de gember boven een  glazen schaal raspen

n       Knoflook, koriander, zwarte karwij, chilipoeder en garam masala toevoegen

n       Alles goed vermengen

n       Yoghurt en zout toevoegen en goed doorroeren

n       Het lamsvlees in de marinade leggen en geregeld keren, zodat het vlees gelijkmatig gemarineerd wordt

n       Met vershoudfolie afdekken en ten minste vier uur of, beter nog, een nacht in de koelkast zetten

n       Twaalf satéprikkers een halfuur in water leggen

n       De stokjes verbranden dan niet zo snel op de grill

n       De gemarineerde lamsvleesblokjes aan de prikkers steken

n       De grill op middelhoge temperatuur verwarmen

n       Het rooster Invetten met een beetje plantaardige olie

n       De spiesen erop leggen en ze ongeveer 12 minuten grillen

n       Geregeld keren

 

Variaties

n       In plaats van chilipoeder en garam masala kunt u ook twee theelepels scherpe kerriepoeder gebruiken

n       In plaats van lamsvlees kunt U ook biefstuk nemen. Het vlees in blokjes snijden en marineren. Op een spies afwisselend vlees, bosuitjes, laurierblaadjes en stukjes paprika van 3 cm steken. Kebabs met ghee (= geklaarde boter) of olie bestrijken, zodat ze niet droog worden

 

 

 

 

 

Tips van de kok

n       Kebabs kunt u ruim van tevoren marineren. In vershoudfolie wikkelen en maximaal 3 dagen in de koelkast zetten. De gemarineerde kebabs kunt u ook invriezen. Maar dan moet u ze vóór het grillen een nacht in de koelkast laten ontdooien.

 

Serveertips

n       Serveer de kebabs warm, direct van de grill, met een frisse salade of met rijst en groente. Een tabboulehsalade die bestaat uit grof tarwemeel (bulgur), munt en tomaten is een uitstekend zomers bijgerecht bij deze kebab. Gegrilde maďskolven en kruidenrijst zijn ook bijzonder lekker in combinatie met de kebabs

 

De juiste drank

n       Een lichte rode wijn, bijvoorbeeld een Merlot, of een volle witte wijn zoals een Riesling past uitstekend bij deze pittige kebab

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen