Abrikozenflap

 

 

Ingrediënten voor het deeg

n       150 gr bloem

n       100 gr boter

n       1 eierdooier

n       ½ citroen

n       1 eetlepel room

Ingrediënten voor de vulling

n       750 gr abrikozen

n       1 glas water

n       100 gr suiker

n       4 eieren

n       50 gr boter

n       1 eetlepel paneermeel

n       50 gr amandelpoeder

n       2 eetlepels fijne griessuiker

n       poedersuiker om te versieren

 

Bereiding

n       Zeef de bloem, maak in het midden een kuiltje

n       Doe daarin de in vlokjes verdeelde boter

n       Kneed het deeg lichtjes en voeg de eierdooier en het citroensap toe

n       Kneed nogmaals lichtjes en voeg de room toe

n       Rol het deeg tot een bal en laat een kwartiertje rusten

n       Rol het deeg uit en bekleed er een rechthoekige beboterde vorm mee

n       De deegbodem voorbakken

n       Halveer ondertussen de abrikozen en verwijder de pitten

n       Pocheer de vruchten in suikersiroop

n       Roer de eierdooiers met de boter tot een glad mengsel

n       Voeg het paneermeel, het amandelpoeder en de fijne griessuiker daaraan toe

n       Klop de eiwitten tot stevige sneeuw en schep die door de crème

n       Schik de gepocheerde abrikozen op de voorgebakken taartbodem en giet de crème erover

n       Gedurende 10 minuten in de oven zetten

n       Versier de flap met een hele abrikoos en bestrooi met poedersuiker

 

 

Fruit inkopen en bewaren

n       Het zachte, rode zomerfruit dat in bakjes te koop is, schimmelt snel. Daarom is het goed om zo een doosje even na te kijken op beschimmelde exemplaren. Thuisgekomen kunt U het fruit het best op een bord uitspreiden en in de koelkast zetten tot gebruik. Het beste kunt u het fruit nog dezelfde dag eten.

n       De wat hardere vruchten zoals meloen, perziken, nectarinen en abrikozen kunt U op de fruitschaal bewaren

n       Als U zo lang mogelijk van zomerfruit wilt genieten kunt U dit ook prima invriezen. Ontdooid fruit is wel iets zachter dan vers fruit, maar de smaak blijft goed bewaard. Zo gaat het het best: de schoongemaakte vruchten uitspreiden op een bakplaat of dienblad en in de diepvriezer zetten. Als de vruchten bevroren zijn, per portie in zakjes of doosjes verpakken.

n       Bessen kunt U voor U ze verpakt het best eventjes met suiker omscheppen.]

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen