Fazantenfilets op Normandische wijze

 

Appels, ciders en calvados: typische ingrediënten van de Normandische keuken, synoniem voor gastronomie op niveau! Bovendien kunt U saus en garnituur vooraf al maken

 

Ingrediënten (4 à 6 pers)

n       ± 700 gr fazantenfilets (diepvries, Prina)

n       1 grote wortel

n       1 ui

n       1 appel

n       1.5 dl appelcider

n       1 glaasje calvados

n       2 dl kippenbouillon (1/2 blokje opgelost in 2 dl water)

n       0.5 dl room (Galaxi)

n       1 eetlepel bloem

n       4 eetlepels boter

n       peper en zout

Ingrediënten voor de appeltaartjes

n       6 appels (vb boskoop of jonagold)

n       8 voorgebakken taartjes

n       4 eetlepels poedersuiker

n       het sap van ½ citroen

 

Voorbereiding

n       Bereid de basissaus: laat 1 eetlepel boter smelten in een kookpan

n       Doe er de grof gesneden ui en wortel bij en 1 uitgehaalde, ongeschilde appel die U in stukken hebt gesneden

n       Laat gedurende 2 à 3 minuten zacht stoven [1]

n       Bestrooi met 1 eetlepel bloem, roer om en leng al roerend aan met ½ dl cider en 2 dl kippenbouillon

n       Zet het deksel op de pan en laat op een zacht vuur 10 minuten pruttelen [2]

n       Druk de saus door een zeef en zet ze in de koelkast

n       Voor de appeltaartjes schilt U de overige appels

n       Snij ze in schijfjes (± 3mm)

n       Breng een pan water met wat citroensap tot net onder het kookpunt

n       Doe er de schijfjes appel in en laat ze 2 à 3 minuten zacht worden (maar zorg dat ze niet uit elkaar vallen)

n       Verdeel de appelschijven over de taartjes en besprenkel met citroensap zodat ze niet verkleuren

n       Zet de taartjes op een koele plaats

n       Laat de fazantenfilets gedurende enkele uren op kamertemperatuur ontdooien, zodat U ze uit elkaar kunt halen [3]

 

Bereiding

n       Werk eerst de appeltaartjes af: bestrooi elk taartje met poedersuiker en leg er 2 nootjes boter op

n       Laat 10 minuten verwarmen in de voorverwarmde oven op 220°C en zet de laatste 2 à 3 minuten de grill aan zodat de suiker goudbruin kleurt (karameliseert)

n       Laat intussen 2 eetlepels boter kleuren in een braadpan en bak de fazantenfilets aan beide zijden goudbruin (2 minuten) aan elke zijde)

n       Kruid met peper en zout

n       Laat op een zachter vuur, met het deksel op de pan, verder gaar bakken (± 6minuten)

n       Neem de pan van het vuur en flambeer het vlees met de verwarmde calvados. Let wel: weg van de dampkap

n       Haal het vlees uit de pan en hou het warm

n       Maak het braadvocht los met 1 dl cider

n       Voeg de basissaus toe en ½ dl room

n       Roer goed dooreen en laat koken tot een lichtgebonden saus

 

Afwerking

n       Schik op elk bord een fazantenfilet en een appeltaartje

n       Geef er de saus apart bij

n       Serveer met kroketten of hertoginnenaardappelen

 

Microgolfoven (700W)

n       [1] – Doe de grof gesneden ui en wortel in een microgolfkom met 1 uitgehaalde ongeschilde appel die U in stukken hebt gesneden. Zet 2 minuten op volle kracht

n       [2] – zet nog 7 minuten op ¾ kracht

n       [3] – zet 5 à 7 minuten op ontdooistand

 

Begeleidende wijn

n       Een Château de Fines Roches, A.C. Châteauneuf-du-Pape – Van geselecteerde druiven als syrah, mourvèdre en grenache wordt een robuuste châteauneuf gemaakt, met een rijk boeket en een krachtige volle smaak

n       Clos des Huettes, A.C. Savigny-les-Baune 1er Cru – De pinot noir-druiven geven deze klassebourgogne een fruitig en delicaat boeket

 

Domaine de la Juvinière

n       Het Domaine de la Juvinière ligt in de gemeente Corgoloin (tussen Beaune en Nuits-Sty-Gorges) en maakt deel uit van het Clos de Langres. De eigenaar, Liogier d’Ardhuy, bezit zo’n 25 hectaren wijngaard, verdeeld over de beste ‘climats’ van de Clos de Beaune en de Côte de Nuits.
Een daarvan is de Premier Cru-wijngaard Clos des Guettes (±2.35ha) in het wijndorp Savigny-les-Beaune. De pinot noir-druiven groeien er op de zuidhelling boven het dorp waardoor ze extra veel zon genieten
Die uitstekende ligging zorgt mee voor opmerkelijke wijnen met een rijke smaak, die tegelijk elegant en krachtig is

 

Culinaire Kookclub Houthalen