Appelstrudel

 

·         Appels, ciders en calvados: typische ingrediënten van de Normandische keuken, synoniem voor gastronomie op niveau! Bovendien kunt U saus en garnituur vooraf al maken

 

Ingrediënten (4 à 6 pers)

n       2 plakjes bladerdeeg (diepvries, Pub’s, 450gr)

n       2 appelen (vb Jonagold, Cox, Boskoop)

n       2 eetlepels paneermeel

n       3 eetlepels boter

n       2 à 3 eetlepels suiker

n       1 ei

n       sap van ½ citroen

n       ± 70 gr rozijnen

n       2 eetlepels gemalen amandelen

n       1 à 1½  eetlepel kaneel (Topaz)

 

Voorbereiding

n       Laat het bladerdeeg ± 15 minuten ontdooien op kamertemperatuur

n       Leg de 2 plakken deeg in elkaars verlengde, zodat U één langwerpige plak krijgt

n       Laat de plakken ± 1.5cm overlappen

n       Bevochtig de naad met wat water

n       Rol het bladerdeeg in de lengte nog wat verder uit, tot het de lengte van Uw bakplaat heeft en ± 25 cm breed is

n       Snij de appelen in kleine blokjes van ±1.5 cm en besprenkel met citroensap

n       Verhit de boter in een braadpan en laat het paneermeel enkele seconden bakken

n       Meng er de gemalen amandelen onder [1]

 

Bereiding

n       Meng de suiker, de kaneel en de rozijnen onder de blokjes gesneden appel

n       Spoel de bakplaat met water en schik er het bladerdeeg op

n       Strijk de helft (in de lengte) in met het gebakken paneermeel en amandelen, maar laat aan de randen 1 à 2 cm vrij

n       Schik er de appelstukjes op en vouw de andere helft erover

n       Druk de randen goed aan en maak bovenaan enkele inkepingen met een mes

n       Roer het ei goed los en strijk er de strudel mee in

n       Laat 35 minuten bakken in de voorverwarmde oven (220°C)

 

Afwerking

n       Serveer lauwwarm, eventueel met een bolletje vanille-ijs

 

[1] In de magnetron (700W)

n       Zet de boter 1 minuut op volle kracht. Roer er het paneermeel en de gemalen amandelen door en zet opnieuw 30 seconden op volle kracht

 

Begeleidende drank

n       Koffie Grandor Maragogype – Oorsprongskoffie, 100% Arabica. Afkomstig van één en dezelfde plantage in Brazilië, wat hem in zekere zin tot de ‘Grand Cru’ onder de koffies maakt. Een koffie met souplesse, zacht en rond, met een fijn aroma

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen