Hazenrug met mango-veenbessensaus
|
Een eenvoudig recept dat zoet en pittig op een heerlijke manier combineert
Ingrediënten
(4 pers) n 2 hazenruggen
(diepvries, Prina, in het wildseizoen) n 500 gr veenbessen (diepvries,
Ringis) n 1 mango n 8
sperziebonenrolletjes met spek (diepvries, Ringis) n 1 sjalot n 100 gr suiker n 4 eetlepels boter n 2 dl kalfsfond (½
bokaal) n instant sausbinder n 1 koffielepel
mosterd n 1 snuifje
kruidentuiltje (Topaz) n peper en zout |
|
Voorbereiding
n Laat de hazenruggen
gedeeltelijk ontdooien (± 3 uur afgedekt op kamertemperatuur of 7 minuten op
ontdooistand in de microgolfoven)
n Spoel ze af en dep ze
droog
n Schil de mango en
snij het vruchtvlees in kleine blokjes
Bereiding (25
minuten)
n Schik het vlees in
een ovenschotel en verdeel er 2 eetlepels boter over
n Kruid met peper en
zout en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven op 250°C
n Verminder de
temperatuur tot 200°C, draai de hazenruggen om en bedruip ze met braadvocht
n Laat nog 15 à 20 minuten
verder braden
n Breng intussen de
kalfsfond aan de kook, met de diepgevroren veenbessen, de sjalot, 100 gr suiker
en 1 snuifje kruidentuiltje
n Kruid met peper en
zout
n Laat 5 minuten al
roerend doorkoken
n Duw de saus door een
fijne zeef, doe ze weer in de pan en roer er 1 koffielepel mosterd door
n Bind indien nodig met
een weinig instant sausbinder
n Bak de diepgevroren
sperziebonenrolletjes goudbruin in 2 eetlepels boter
n Verwarm de
mangoblokjes in een zeef boven kokend water [1]
Afwerking
n Haal het vlees los
van de ruggengraat met 2 lepels
n Hou met 1 lepel het
vlees naar beneden, terwijl u het met de andere lepel losmaakt
n Snij het vlees in
dikke, schuine sneden
n Giet er wat saus over
en versier met mangoblokjes
n Dien op met de
sperziebonenrolletjes en hertoginnenaardappeltjes
Microgolfoven
(700W)
n
[1] -Zet 30 seconden in de microgolfoven op volle kracht
Mango's
Mango's, met hun
typisch exotische smaak, zijn heerlijk in oosters getinte gerechten en fruitslaatjes-
Laat ze rijpen op kamertemperatuur en bewaar ze zo nog maximaal 3 dagen in de
koelkast.
Begeleidende
wijn
n
Ebenezer Shiraz, Barassa Valley Estate, Australië - Uitgesproken
weelderige Australische wijn, met complexe aroma’s van gedroogd fruit, meidoorn
en zoethout, met een ondertoon van bloemen en fijn gerookt hout. In de mond één
en al finesse, gekoppeld aan een royale fruitigheid. Enkel op bestelling (zie
p. 351)
n
Cháteau du Couvent A.C. Pomerol - Uitmuntende Pomerol. De neus is typisch merlot
(kleine rijpe bosvruchten, zwarte bessen, braambessen, bosbessen) met toetsen
van champignons en een beetje kaneel, en een licht houterige ondertoon. De
smaak is warm, rond en soepel.