Hazenrug met mango-veenbessensaus

 

Een eenvoudig recept dat zoet en pittig op een heerlijke manier combineert

 

Ingrediënten (4 pers)

n       2 hazenruggen (diepvries, Prina, in het wildseizoen)

n       500 gr veenbessen (diepvries, Ringis)

n       1 mango

n       8 sperziebonenrolletjes met spek (diepvries, Ringis)

n       1 sjalot

n       100 gr suiker

n       4 eetlepels boter

n       2 dl kalfsfond (½ bokaal)

n       instant sausbinder

n       1 koffielepel mosterd

n       1 snuifje kruidentuiltje (Topaz)

n       peper en zout

 

Voorbereiding

n       Laat de hazenruggen gedeeltelijk ontdooien (± 3 uur afgedekt op kamertemperatuur of 7 minuten op ontdooistand in de microgolfoven)

n       Spoel ze af en dep ze droog

n       Schil de mango en snij het vruchtvlees in kleine blokjes

 

Bereiding (25 minuten)

n       Schik het vlees in een ovenschotel en verdeel er 2 eetlepels boter over

n       Kruid met peper en zout en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven op 250°C

n       Verminder de temperatuur tot 200°C, draai de hazenruggen om en bedruip ze met braadvocht

n       Laat nog 15 à 20 minuten verder braden

n       Breng intussen de kalfsfond aan de kook, met de diepgevroren veenbessen, de sjalot, 100 gr suiker en 1 snuifje kruidentuiltje

n       Kruid met peper en zout

n       Laat 5 minuten al roerend doorkoken

n       Duw de saus door een fijne zeef, doe ze weer in de pan en roer er 1 koffielepel mosterd door

n       Bind indien nodig met een weinig instant sausbinder

n       Bak de diepgevroren sperziebonenrolletjes goudbruin in 2 eetlepels boter

n       Verwarm de mangoblokjes in een zeef boven kokend water [1]

 

Afwerking

n       Haal het vlees los van de ruggengraat met 2 lepels

n       Hou met 1 lepel het vlees naar beneden, terwijl u het met de andere lepel losmaakt

n       Snij het vlees in dikke, schuine sneden

n       Giet er wat saus over en versier met mangoblokjes

n       Dien op met de sperziebonenrolletjes en hertoginnenaardappeltjes

 

Microgolfoven (700W)

n       [1] -Zet 30 seconden in de microgolfoven op volle kracht

 

Mango's

Mango's, met hun typisch exotische smaak, zijn heerlijk in oosters getinte gerechten en fruitslaatjes- Laat ze rijpen op kamertemperatuur en bewaar ze zo nog maximaal 3 dagen in de koelkast.

 

 

 

 

 

Begeleidende wijn

n       Ebenezer Shiraz, Barassa Valley Estate, Australië - Uitgesproken weelderige Australische wijn, met complexe aroma’s van gedroogd fruit, meidoorn en zoethout, met een ondertoon van bloemen en fijn gerookt hout. In de mond één en al finesse, gekoppeld aan een royale fruitigheid. Enkel op bestelling (zie p. 351)

n       Cháteau du Couvent A.C. Pomerol - Uitmuntende Pomerol. De neus is typisch merlot (kleine rijpe bosvruchten, zwarte bessen, braambessen, bosbessen) met toetsen van champignons en een beetje kaneel, en een licht houterige ondertoon. De smaak is warm, rond en soepel.

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen