Trio hapjes van Mechelse Koekoek

 

 

Kipkrokantjes

 

Ingrediënten (8 pers)

n       75 gr boter

n       1 flinke ui, fijngesnipperd

n       75 gr bloem

n       2 eieren

n       2½ dl bouillon

n       350 gr gaar kippenvlees, gemalen

n       1 eetlepel citroensap

n       1 eetlepel gehakte peterselie

n       peper en zout

Ingrediënten voor het paneren

n       bloem

n       1 eiwit

n       paneermeel

 

Bereiding - 20 minuten + enkele uren in de koelkast

n       Stoof de gesnipperde ui in de boter

n       Voeg de bloem toe en roer er beetje bij beetje de bouillon door

n       Voeg er de eieren aan toe wanneer het mengsel ingedikt is

n       Doe er het kippenvlees, citroensap en peterselie bij

n       Breng op smaak met peper en zout

n       Spreid het mengsel uit op een schotel en laat koud worden

n       Rol er balletjes van

n       Haal ze door de bloem, eiwit en paneermeel

n       Frituur de krokantjes vlak voor het serveren en laat ze uitlekken op keukenpapier

 

 

Kippenmousse

 

Ingrediënten (8 pers)

n       100 gr gaar kippenvlees, gemalen

n       2 dl room

n       peper en zout

n       1 theelepel Worcestershiresaus

n       1 eetlepel cognac

Bereiding – 10 minuten + 1 uur opstijven in de koelkast

n       Kruid het kippenvlees met peper en zout

n       Klop de roomhalf op met de Worcestershiresaus en de cognac

n       Vermeng met het kippenvlees en laat opstijven in de koelkast

n       Vorm met twee lepels quenelles van de mousse

n       Serveer ze met rondjes geroosterd brood

 

 

 

 

Kippenragout

 

Ingrediënten (8 pers)

n       1 wortel, in kleine stukjes

n       ½ courgette, in kleine stukjes

n       olijfolie

n       50 gr boter

n       50 gr bloem

n       2 dl kippenbouillon

n       1 dl room

n       1 gare filet van de kip

n       gehakte peterselie

n       kant-en-klare bladerdeegpasteitjes

n       peper en zout

 

Bereiding - 15 minuten

n       Stoof de wortel- en de courgetteblokjes in wat olijfolie. Kruid met peper en zout

n       Snij de kipfilet zeer fijn

n       Maak een roux van boter, bloem en kippenbouillon

n       Voeg er de room, het kippenvlees, de groenteblokjes en de gehakte peterselie aan toe

n       Verwarm de pasteitjes vlak voor het serveren in de oven en vul ze met de opgewarmde ragout

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen