Lamsbout
in zoutkorst |
In de kruidige zoutkorst – die niet opgegeten wordt! – blijft het vlees lekker
zacht en krijgt het meteen ook een heerlijk aroma.
Ingrediënten
(4 pers) n 1 lamsbout ( van ±
1 kgr met been) n 3 eetlepels
olijfolie n 1 koffielepel tijm n 1 eetlepel bloem n 15 teentjes
knoflook Ingrediënten voor de
zoutkorst
n 400 gr grof zeezout n 3 eiwitten n 250 gr bloem n ½ eetlepel verse
rozemarijn n 2 koffielepels
verse tijm Ingrediënten voor de saus
n 300 gr gladde peterselie n 4 sjalotjes n 20 gr boter n 20 cl room n
peper en zout |
|
n Snipper de tijm en de
rozemarijn heel fijn
n Klop de eiwitten half
stijf
n Vermeng ze met de
bloem, de kruiden en net voldoende water om een dik, kneedbaar deeg te bekomen
n Vermeng met het
zeezout en zet de deegbal 30 minuten in de koelkast
n Bestrijk de lamsbout
met olie, leg er plakjes tijm op
n Rol het zoutdeeg uit
op een met bloem bestoven werkvlak
n Verpak de lamsbout in
het deeg en leg alles in een ovenschaal
n Leg er de ongepelde
knoflookteentjes bij
n Zet 35 minuten in een
op 240°C voorverwarmde oven
n Blancheer de
peterselie 2 minuten in gezouten water
n Spoel vlug onder de
koudwaterkraan en laat goed uitlekken
n Fruit de gesnipperde
sjalotten glazig in de boter
n Doe er de peterselie
bij, laat 2 minuten stoven
n Pureer met staafmixer
en voeg er de room aan toe
n Kruid de saus naar smaak
bij met peper en zout. Hou ze warm
n Bedek de lamsbout met
aluminiumfolie en laat 15 minuten staan in de uitgeschakelde oven
n Breek de zoutkorst
met een hamertje en haal er de lamsbout uit
n Snij het vlees in
plakken en kruid het met peper en zout uit de molen
n Serveer goed heet
Mmm. lekker!
n De knoflook die U met
het vlees in de oven zette, kunt U zo uit de pel drukken. Heerlijk bij het
vlees en een aardappel in de schil
n Als groentegarnituur kunt
U bij deze lamsbout gestoomde broccoli, wortelen, boontjes, enz.. serveren
|
|
|