Lamsbout in zoutkorst

 

In de kruidige zoutkorst – die niet opgegeten wordt! – blijft het vlees lekker zacht en krijgt het meteen ook een heerlijk aroma.

 

Ingrediënten (4 pers)

n       1 lamsbout ( van ± 1 kgr met been)

n       3 eetlepels olijfolie

n       1 koffielepel tijm

n       1 eetlepel bloem

n       15 teentjes knoflook

Ingrediënten voor de zoutkorst

n       400 gr grof zeezout

n       3 eiwitten

n       250 gr bloem

n       ½ eetlepel verse rozemarijn

n       2 koffielepels verse tijm

Ingrediënten voor de saus

n       300 gr gladde peterselie

n       4 sjalotjes

n       20 gr boter

n       20 cl room

n       peper en zout

 

Bereiding

n       Snipper de tijm en de rozemarijn heel fijn

n       Klop de eiwitten half stijf

n       Vermeng ze met de bloem, de kruiden en net voldoende water om een dik, kneedbaar deeg te bekomen

n       Vermeng met het zeezout en zet de deegbal 30 minuten in de koelkast

n       Bestrijk de lamsbout met olie, leg er plakjes tijm op

n       Rol het zoutdeeg uit op een met bloem bestoven werkvlak

n       Verpak de lamsbout in het deeg en leg alles in een ovenschaal

n       Leg er de ongepelde knoflookteentjes bij

n       Zet 35 minuten in een op 240°C voorverwarmde oven

n       Blancheer de peterselie 2 minuten in gezouten water

n       Spoel vlug onder de koudwaterkraan en laat goed uitlekken

n       Fruit de gesnipperde sjalotten glazig in de boter

n       Doe er de peterselie bij, laat 2 minuten stoven

n       Pureer met staafmixer en voeg er de room aan toe

n       Kruid de saus naar smaak bij met peper en zout. Hou ze warm

n       Bedek de lamsbout met aluminiumfolie en laat 15 minuten staan in de uitgeschakelde oven

n       Breek de zoutkorst met een hamertje en haal er de lamsbout uit

n       Snij het vlees in plakken en kruid het met peper en zout uit de molen

n       Serveer goed heet

 

Mmm. lekker!

n       De knoflook die U met het vlees in de oven zette, kunt U zo uit de pel drukken. Heerlijk bij het vlees en een aardappel in de schil

n       Als groentegarnituur kunt U bij deze lamsbout gestoomde broccoli, wortelen, boontjes, enz.. serveren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen