Gebraad met kastanjes en veenbessen

 

Een mooi gebraad blijft een aanrader voor het familiediner. Het kan in de oven terwijl u mee feest, het is relatief goedkoop én het valt in de smaak bij groot en klein

 

Ingrediënten (6 pers) voor de farce

n       ± 1˝ kg varkensgebraad in een grote rechthoek van 5 ŕ 6 mm dik (makkelijk op te rollen)

n       1 ui fijngesnipperd

n       350 gr veenbessen

n       250 gr kastanjes (au naturel, uit blik)

n       25 gr boter

n       250 gr gehakt

n       150 gr paneermeel

n       3 eetlepels verse salie, gehakt

n       arachideolie

Ingrediënten (6 pers) voor de bijgerechten

n       1˝ dl rode port

n       4˝ dl vleesbouillon

n       peper en zout

n       1˝ dl druivensap

n       3 eetlepels suiker

n       300 gr veenbessen

n       maďszetmeel

 

Bereiding

n       Stoof de fijngesnipperde ui en 350 g veenbessen 5 minuten in 25 g boter

n       Doe ze in een kommetje met de kastanjes gehakt, paneermeel, gehakte salie, peper en zout

n       Meng goed

n       Leg het vlees plat op een werkvlak

n       Prik het lichtjes in met een vork

n       Kruid de binnenkant met peper en zout

n       Strijk 1/3 van de farce uit op het vlees

n       Rol het stevig op en bind op met keukengaren

n       Bestrijk met 3 eetlepels arachideolie

n       Zet het gebraad 50 minuten in de oven op 240°C, dan nog 50 minuten op 180°C

n       Rol van de rest van de farce balletjes

n       Bak ze op een zacht vuur in boter

n       Haal het gebraad uit de oven en laat het rusten onder aluminiumfolie

n       Blus de braadschaal met de rode port, de vleesbouillon en het druivensap

n       Doe er de suiker en de veenbessen bij

n       Laat 3 minuten koken

n       Bind de saus met 1 eetlepel maďszetmeel en kruid naar smaak bij

n       Serveer het gebraad in plakken gesneden, met de balletjes eromheen en de saus in een apart kommetje

n       Klassiek maar lekker erbij zijn kroketjes

 

Culinaire Kookclub Houthalen