Gebraad
met kastanjes en veenbessen |
Een mooi gebraad
blijft een aanrader voor het familiediner. Het kan in de oven terwijl u mee
feest, het is relatief goedkoop én het valt in de smaak bij groot en klein
Ingrediënten
(6 pers) voor de farce n ± 1˝ kg
varkensgebraad in een grote rechthoek van 5 ŕ 6 mm dik (makkelijk op te
rollen) n 1 ui fijngesnipperd n 350 gr veenbessen n 250 gr kastanjes (au naturel, uit
blik) n 25 gr boter n 250 gr gehakt n 150 gr paneermeel n 3 eetlepels verse salie, gehakt n arachideolie Ingrediënten
(6 pers) voor de bijgerechten n 1˝ dl rode port n 4˝ dl vleesbouillon n peper en zout n 1˝ dl druivensap n 3 eetlepels suiker n 300 gr veenbessen n maďszetmeel |
|
Bereiding
n
Stoof de fijngesnipperde ui en 350 g veenbessen 5 minuten
in 25 g boter
n
Doe ze in een kommetje met de kastanjes gehakt,
paneermeel, gehakte salie, peper en zout
n
Meng goed
n
Leg het vlees plat op een werkvlak
n
Prik het lichtjes in met een vork
n
Kruid de binnenkant met peper en zout
n
Strijk 1/3 van de farce uit op het vlees
n
Rol het stevig op en bind op met keukengaren
n
Bestrijk met 3 eetlepels arachideolie
n
Zet het gebraad 50 minuten in de oven op 240°C, dan nog
50 minuten op 180°C
n
Rol van de rest van de farce balletjes
n
Bak ze op een zacht vuur in boter
n
Haal het gebraad uit de oven en laat het rusten onder
aluminiumfolie
n
Blus de braadschaal met de rode port, de vleesbouillon en
het druivensap
n
Doe er de suiker en de veenbessen bij
n
Laat 3 minuten koken
n
Bind de saus met 1 eetlepel maďszetmeel en kruid naar
smaak bij
n
Serveer het gebraad in plakken gesneden, met de balletjes
eromheen en de saus in een apart kommetje
n
Klassiek maar lekker erbij zijn kroketjes