Gestoomde griet met spinazie en bosbessensabayon |
Ingrediënten
(4 pers)
n
500 gr spinazie
n
1 klein sjalotje
n
10 gr groene selderblaadjes
n
100 gr fijne noedels
n
1 ui
n
3 stelen groene selder
n
1 takje tijm
n
1 laurierblaadje
n
1 theelepel geplette zwarte peperkorrels
n
4 eierdooiers
n
0.8 dl bosbessenbier
n
4 stukken grietfilet van elk ± 130gr
n
boter
n
peper en zout en muskaatnoot
Bereiding
n
Maak de spinazie schoon, verwijder de stelen en spoel meermaals in veel
water
n
Laat uitlekken en kook gedurende 3 minuten in licht gezouten water
n
Fris op onder koud stromend water en laat uitlekken
n
Knijp het overtollige vocht uit de spinazie en hak hem grof
n
Snipper de sjalot
n
fris de selderblaadjes op in koud water
n
Kook de fijne noedels beetgaar in licht gezouten water, fris op en laat
uitlekken
n
Breng in een stoompot water aan de kook
n
Snij de ui en de selder fijn en voeg samen met de tijm, laurier en
geplette peperkorrels toe
aan het kokend water
n
Laat 10 minuten zachtjes koken
n
Doe de eierdooiers in een kleine steelpan en meng met het bosbessenbier
n
Klop het geheel op een zacht vuurtje op tot de massa schuimig wordt en
de eierdooiers
beginnen te binden
n
Roer er beetje bij beetje 80 gr boter onder en kruid met peper en zout
n
Hou de bosbessensabayon afgedekt warm in een warmwaterbad
n
Stoof de sjalotsnippers glazig in wat boter en warm er de spinazie in op
n
Kruid met peper, zout en een snuifje muskaatnoot
n
Warm de fijne noedels op in wat boter en kruid met peper en zout,
n
Laat uitlekken en hou warm
n
Spoel de grietfilets af onder koud stromend water
n
Leg ze in het bovenste deel van een stoompot en kruid met wat zout
n
Stoom de vis gaar boven de groentedamp gedurende 8 minuten
n
Leg een hoopje noedels op 4 voorverwarmde grote borden en maak er een
nestje van
n
Schik er de spinazie in en leg er de grietfilets op
n
Lepel er de sabayon rond en werk af met selderblaadjes en bosbessen
Dranktip
n
Een glas fris bosbessenbier