Gestoomde griet met spinazie en bosbessensabayon

 

 

Ingrediënten (4 pers)

n  500 gr spinazie

n  1 klein sjalotje

n  10 gr groene selderblaadjes

n  100 gr fijne noedels

n  1 ui

n  3 stelen groene selder

n  1 takje tijm

n  1 laurierblaadje

n  1 theelepel geplette zwarte peperkorrels

n  4 eierdooiers

n  0.8 dl bosbessenbier

n  4 stukken grietfilet van elk ± 130gr

n  boter

n  peper en zout en muskaatnoot

 

 

Bereiding

n  Maak de spinazie schoon, verwijder de stelen en spoel meermaals in veel water

n  Laat uitlekken en kook gedurende 3 minuten in licht gezouten water

n  Fris op onder koud stromend water en laat uitlekken

n  Knijp het overtollige vocht uit de spinazie en hak hem grof

n  Snipper de sjalot

n  fris de selderblaadjes op in koud water

n  Kook de fijne noedels beetgaar in licht gezouten water, fris op en laat uitlekken

n  Breng in een stoompot water aan de kook

n  Snij de ui en de selder fijn en voeg samen met de tijm, laurier en geplette peperkorrels toe

    aan het kokend water

n  Laat 10 minuten zachtjes koken

n  Doe de eierdooiers in een kleine steelpan en meng met het bosbessenbier

n  Klop het geheel op een zacht vuurtje op tot de massa schuimig wordt en de eierdooiers

    beginnen te binden

n  Roer er beetje bij beetje 80 gr boter onder en kruid met peper en zout

n  Hou de bosbessensabayon afgedekt warm in een warmwaterbad

n  Stoof de sjalotsnippers glazig in wat boter en warm er de spinazie in op

n  Kruid met peper, zout en een snuifje muskaatnoot

n  Warm de fijne noedels op in wat boter en kruid met peper en zout,

n  Laat uitlekken en hou warm

n  Spoel de grietfilets af onder koud stromend water

n  Leg ze in het bovenste deel van een stoompot en kruid met wat zout

n  Stoom de vis gaar boven de groentedamp gedurende 8 minuten

n  Leg een hoopje noedels op 4 voorverwarmde grote borden en maak er een nestje van

n  Schik er de spinazie in en leg er de grietfilets op

n  Lepel er de sabayon rond en werk af met selderblaadjes en bosbessen

 

 

Dranktip

n  Een glas fris bosbessenbier

 

Culinaire Kookclub Houthalen