Zalmfilets met kervelsaus |
Kervel
n
Tuinkervel, soepkervel,
stekelzaad of tamme kervel is een aromatisch kruid met een anijsachtige geur en
smaak. Het kan bijna het hele jaar door gezaaid en gekweekt worden, in pot of in
volle grond. U kunt kervel meekoken, vb. in kervelsoep, maar bij warme
gerechten en in sauzen is het toch aangewezen de kervel net voor het opdienen
toe te voegen. Kervel past bij veel gerechten en is decoratief als afwerking.
n
Roomse kervel is winterhard en
heeft een varenachtig uitzicht. Het is een goede vervanger voor gewone kervel
en heeft een intensere anijsgeur. Een andere naam is Spaanse kervel od
doorlevende kervel.
Ingrediėnten
(4 pers) n Solo Culinesse n 1 sjalotje n 4 zalmfilets (150 gr elk) n 1 dl droge vermout n 3 dl visbouillon n peper en zout n w dl room n 1 takje peterselie n 1 takje dragon n 25 gr verse kervel |
|
Bereiding
n
Verwarm
een oven voor op 200°C
n
Strijk
een ovenschotel in met Solo Culinesse
n
Pel en
snipper het sjalotje
n
Strooi de
snipper s in de ovenschotel en leg er de zalmfilets op
n
Overgiet
met de vermout en de bouillon
n
Kruid
met peper en (zee-)zout
n
Dek af
met alufolie met antiaanbaklaag
n
Zet 20
minuten in de oven
n
Controleer
de gaarheid van de zalm
n
Haal de
filets uit de schotel en houd warm
n
Giet het
vocht door een zeef in een steelpannetje en laat even inkoken
n
Voeg de
room toe, laat inkoken tot sausdikte en breng op smaak
n
Spoel,
pluk en droog ondertussen de groene kruiden en hak ze
n
Houd wat
kervel apart (zie tip)
n
Voeg de
kruiden net voor het opdienen bij de saus
n
Dien op
met groene boontjes, spinazie of broccoli en een gekookt aardappeltje,
deegwaren of rijst
n Werk af met verse (roomse) kervel
Aardappelsouffleetjes
n
Schil de aardappelen en laat ze heel
n
Kook ze gaar in water met zout
n
Stamp 3 aardappelen fijn
n
Meng het warme kruim direct met de gesmolten boter, de warme melk en de
eierdooier tot
een smeuļge puree
n
Breng de puree op smaak met peper en zout
n
Snij de overgebleven aardappel in 4 dikke plakken
n
Leg de plakken op een ingevette bakplaat
n
Klop de eiwitten stijf en spatel het schuim door de aardappelpuree
n
Schep op elk aardappelplakje een bergje puree
n
Bestrooi het geheel met een beetje paneermeel
n
Schuif de bakplaat in een op 220°C voorverwarmde oven gedurende 10 ą 15
min tot de
pureemassa mooi gerezen is en goudbruin begint te kleuren
Wijntip
n
een Pomerol
n een wijn uit Toscane bv. Een
Brunello of een Vino Nobile
n
n De wijn moet in elk geval doen
denken aan zon en oogsttijd.