Pompoenroomsoep

 

Ingrediënten (8 pers)

n       1 pompoen van 2 à 3 kg

n       1 kip

n       2 preiwitten

n       2 takjes witte selderij

n       3 uien waarvan 1 bestoken met kruidnagels

n       2 wortelen

n       4 aardappelen

n       150 gr spekblokjes

n       1 kruidenbosje

n       50 gr boter

n       2 tomaten

n       1 eetlepel gehakte salie

n       1 eetlepel gehakte peterselie

n       2 dl room

n       2 eetlepels instant roux

n       peper en zout

n       wat kervelplukken als decoratie

 

 

Bereiding

n       Was en kook de kip met heet kruidenbosje, een stukje selderij, de met kruidnagels bestoken ui, de wortel, peper en zout

n       Ontvet en schuim voortdurend af

n       Snij de rest van de groenten in kleine blokjes

n       Snij een deksel van de pompoen af, verwijder de zaden en het vlees

n       Snij dit laatste ook in kleine blokjes

n       Stoof de groenten aan in boter en voeg er de spekblokjes en 500 gr pompoenvlees bij

n       Bevochtig met kippenbouillon en laat 40 minuten zachtjes trekken

n       Ontbeen de kip en snij het borstvlees in kleine reepjes

n       Klop de room half op en meng er de salie en peterselie onder

n       Dompel de tomaat 8 seconden in kokend water, verfris en pel ze

n       Snij het vruchtvlees in kleine dobbelsteentjes

n       Mix de soep met de staafmixer en duw ze door een zeef

n       Breng ze weer aan de kook en bind eventueel lichtjes bij met instant roux

n       Breng op smaak met peper en zout

n       Warm de uitgeholde pompoen op in een oven en vul hem op met de soep

n       Strooi er de kipreepjes en de tomatenblokjes in

n       Lepel de room erover en dien in warme soepborden op

 

Weetjes

n       Geen andere groente spreekt zo tot de verbeelding als de pompoen. Van kleins af aan krijgen we ermee te maken. Wie is nooit in slaap verteld met het verhaaltje van Assepoester waarin de pompoen in een koets verandert?

n       En wie heeft van de pompoenen nooit Halloween-maskers gemaakt?

n       Pompoenen zijn er tijdens het seizoen in overvloed en ze worden eigenlijk veel te weinig in de keuken gebruikt

n       Wat dacht je van gefrituurde pompoenreepjes (frietjes), pompoenpap, zoete pompoentaart met kaneel, rozijntjes en sinaasappelschilletjes of pompoenchutney, heerlijk bij patés en vleeswaren?

n       Buiten het seizoen kun je pompoen gewoon vervangen door courgettes

 

 

 

Wijntip

n       Les 4 Pierres Colombard-Chardonnay 2002
Pompoen heeft van nature een wat neutrale smaak. Normaal zou ook zo’n wijn bij dit gerechtje passen. Met tomaten en kruidenroom hebben we de smaak echter dermate opgepept dat we een glaasje frisse Chardonnay  uit het Zuid-Westen van Frankrijk prefereren

 

Culinaire Kookclub Houthalen