Pompoenroomsoep |
Ingrediënten
(8 pers) n 1 pompoen van 2 à 3
kg n 1 kip n 2 preiwitten n 2 takjes witte
selderij n 3 uien waarvan 1
bestoken met kruidnagels n 2 wortelen n 4 aardappelen n 150 gr spekblokjes n 1 kruidenbosje n 50 gr boter n 2 tomaten n 1 eetlepel gehakte
salie n 1 eetlepel gehakte
peterselie n
2 dl room n
2 eetlepels instant roux n peper en zout n wat kervelplukken
als decoratie |
|
Bereiding
n Was en kook de kip met
heet kruidenbosje, een stukje selderij, de met kruidnagels bestoken ui, de
wortel, peper en zout
n Ontvet en schuim
voortdurend af
n Snij de rest van de
groenten in kleine blokjes
n Snij een deksel van
de pompoen af, verwijder de zaden en het vlees
n Snij dit laatste ook
in kleine blokjes
n Stoof de groenten aan
in boter en voeg er de spekblokjes en 500 gr pompoenvlees bij
n Bevochtig met
kippenbouillon en laat 40 minuten zachtjes trekken
n Ontbeen de kip en
snij het borstvlees in kleine reepjes
n Klop de room half op en
meng er de salie en peterselie onder
n Dompel de tomaat 8
seconden in kokend water, verfris en pel ze
n Snij het vruchtvlees
in kleine dobbelsteentjes
n Mix de soep met de
staafmixer en duw ze door een zeef
n Breng ze weer aan de
kook en bind eventueel lichtjes bij met instant roux
n Breng op smaak met
peper en zout
n Warm de uitgeholde
pompoen op in een oven en vul hem op met de soep
n Strooi er de
kipreepjes en de tomatenblokjes in
n Lepel de room erover
en dien in warme soepborden op
Weetjes
n Geen andere groente
spreekt zo tot de verbeelding als de pompoen. Van kleins af aan krijgen we
ermee te maken. Wie is nooit in slaap verteld met het verhaaltje van
Assepoester waarin de pompoen in een koets verandert?
n En wie heeft van de
pompoenen nooit Halloween-maskers gemaakt?
n Pompoenen zijn er
tijdens het seizoen in overvloed en ze worden eigenlijk veel te weinig in de
keuken gebruikt
n Wat dacht je van
gefrituurde pompoenreepjes (frietjes), pompoenpap, zoete pompoentaart met
kaneel, rozijntjes en sinaasappelschilletjes of pompoenchutney, heerlijk bij
patés en vleeswaren?
n Buiten het seizoen
kun je pompoen gewoon vervangen door courgettes
Wijntip
n Les 4 Pierres
Colombard-Chardonnay 2002
Pompoen heeft van nature een wat neutrale smaak. Normaal zou ook zo’n wijn bij
dit gerechtje passen. Met tomaten en kruidenroom hebben we de smaak echter
dermate opgepept dat we een glaasje frisse Chardonnay uit het Zuid-Westen van Frankrijk prefereren