De echte Hollandse kaassoufflé |
In oude Nederlandse kookboeken lees
je altijd, dat vroeger een goed gelukte kaassoufflé een echt culinaire
kunststukje was. Met de ovens van nu hoeft niemand z'n hand er meer voor om te
draaien. Een luchtige kaassoufflé is heel makkelijk te maken en het resultaat
is en blijft spectaculair!
Belegen Goudse kaas is heerlijk in
een soufflé, de kaas is dan goed te proeven. Gebruik geen jonge kaas, dan
wordt de smaak te flauw.
Wat maakt de soufflé zo luchtig?
De eiwitten. Die worden namelijk
heel voorzichtig door het soufflémengsel gespateld. Deze handeling is bij een
soufflé heel belangrijk: als de eiwitten stevig door de soufflé zouden worden
geroerd, verliest het eiwit een deel van zijn rijsvermogen. De eiwitten mogen
verder geen spoortje vet bevatte, ze kunnen dan niet goed worden stijfgeklopt.
Scheid de eieren daarom voorzichtig en let er op dat alle gebruiksvoorwerpen
zoals garde en kom goed vetvrij zijn
Ingrediënten
(4 pers) n 3 eetlepels boter n 3 eetlepels bloem n 2½ dl hete melk n 4 eieren gesplitst n 1 eiwit n 100 gr Goudse belegen kaas, grof
geraspt n peper en zout n nootmuskaat n soufflévormpjes |
|
Bereiding
n Oven voorverwarmen op 200°C
n Boter in steelpan smelten, bloem
erdoor roeren en al roerende ca 3 minuten bakken
n Van vuur af melk in één keer
toevoegen en met garde tot gladde saus roeren
n Saus nog 1 minuut laten koken
n Van vuur af eidooiers één voor één
door saus roeren
n Saus met peper, zout en nootmuskaat
op smaak brengen
n 5 eiwitten met snuifje zout stijf
kloppen
n Van geklopt eiwit ¼ door
dooiermengsel roeren
n Kaas (1 eetlepel achterhouden)
erdoor roeren en dan rest van eiwitten erdoor spatelen
n Mengsel in soufflévormpjes
scheppen, bovenkant glad maken en 1 eetlepel kaas erover strooien
n Oven terugschakelen naar 190°C
n Soufflé in midden van oven in 25 à
35 minuten gaar en goudbruin bakken
De 2 gouden soufflé-regels
n Een soufflé kan niet tegen tocht.
Als de soufflé in de oven staat mag de ovendeur de eerste 25 minuten (van de
bereidingstijd zeker niet geopend worden
n
Het is belangrijk dat iedereen al aan tafel zit
als U de soufflé binnen brengt. Het oude gezegde "de gasten wachten op de
soufflé want de soufflé wacht niet op de gasten" gaat nog steeds op!
Soufflé-variaties
n U kunt natuurlijk ook variëren met
buitenlandse kaassoorten bijvoorbeeld gruyère, geitenkaan, schapenkaas of
blauwe kaas
n
Ook heel lekker: voeg kleine blokjes ham of uitgebakken
ontbijtspekjes aan het soufflé-mengsel toe