De echte Hollandse kaassoufflé

 

In oude Nederlandse kookboeken lees je altijd, dat vroeger een goed gelukte kaassoufflé een echt culinaire kunststukje was. Met de ovens van nu hoeft niemand z'n hand er meer voor om te draaien. Een luchtige kaassoufflé is heel makkelijk te maken en het resultaat is en blijft spectaculair!

 

Belegen Goudse kaas is heerlijk in een soufflé, de kaas is dan goed te proe­ven. Gebruik geen jonge kaas, dan wordt de smaak te flauw.

 

Wat maakt de soufflé zo luchtig?

De eiwitten. Die worden namelijk heel voorzichtig door het soufflémengsel gespateld. Deze handeling is bij een soufflé heel belangrijk: als de eiwitten stevig door de soufflé zouden worden geroerd, verliest het eiwit een deel van zijn rijsvermogen. De eiwitten mogen verder geen spoortje vet bevatte, ze kunnen dan niet goed worden stijfgeklopt. Scheid de eieren daarom voorzichtig en let er op dat alle gebruiksvoorwerpen zoals garde en kom goed vetvrij zijn

 

Ingrediënten (4 pers)

n       3 eetlepels boter

n       3 eetlepels bloem

n       2½ dl hete melk

n       4 eieren gesplitst

n       1 eiwit

n       100 gr Goudse belegen kaas, grof geraspt

n       peper en zout

n       nootmuskaat

n       soufflévormpjes

 

Bereiding

n       Oven voorverwarmen op 200°C

n       Boter in steelpan smelten, bloem erdoor roeren en al roerende ca 3 minuten bakken

n       Van vuur af melk in één keer toevoegen en met garde tot gladde saus roeren

n       Saus nog 1 minuut laten koken

n       Van vuur af eidooiers één voor één door saus roeren

n       Saus met peper, zout en nootmuskaat op smaak brengen

n       5 eiwitten met snuifje zout stijf kloppen

n       Van geklopt eiwit ¼ door dooiermengsel roeren

n       Kaas (1 eetlepel achterhouden) erdoor roeren en dan rest van eiwitten erdoor spatelen

n       Mengsel in soufflévormpjes scheppen, bovenkant glad maken en 1 eetlepel kaas erover strooien

n       Oven terugschakelen naar 190°C

n       Soufflé in midden van oven in 25 à 35 minuten gaar en goudbruin bakken

 

De 2 gouden soufflé-regels

n       Een soufflé kan niet tegen tocht. Als de soufflé in de oven staat mag de ovendeur de eerste 25 minuten (van de bereidings­tijd zeker niet geopend worden

n       Het is belangrijk dat iedereen al aan tafel zit als U de soufflé binnen brengt. Het oude gezegde "de gasten wachten op de soufflé want de soufflé wacht niet op de gasten" gaat nog steeds op!

 

Soufflé-variaties

n       U kunt natuurlijk ook variëren met buitenlandse kaassoorten bijvoorbeeld gruyère, geitenkaan, schapenkaas of blauwe kaas

n       Ook heel lekker: voeg kleine blokjes ham of uitgebakken ont­bijtspekjes aan het soufflé-mengsel toe

 

Culinaire Kookclub Houthalen