Zalm in een knapperig jasje

 

Gastronomisch: een verrassend gerecht dat moeilijker lijkt dan het is

 

Ingrediënten (4 pers)

n       600 gr zalmfilets

n       enkele blaadjes ijsbergsla

n       citroensap

n       zout

n       garnalensaus

n       6 velletjes bladerdeeg

n       3 koppen gekookte rijst

 

 

Bereiding

n       De gewassen blaadjes ijsbergsla enkele minuten in ruim kokend water blancheren tot ze slap zijn

n       De blaadjes sla goed laten uitlekken en daarna tussen 2 theedoeken drogen

n       De zalmfi­lets in 4 mooie gelijke stukken en met peper en zout inwrijven

n       Elke filet in een blaadje sla wikkelen

n       De plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en tot een flinke lap uitrollen

n       Het deeg in 4 stukken snijden en om de vis vouwen

n       De naden goed vast­drukken en aan de bovenkant wat gaatjes in het deeg prikken

n       De vispakketjes op een vochtige bakplaat leggen en 20 minuten in de hete oven op 220°C bakken

n       De pakketjes met de garna­lensaus, rijstimbaaltje en broccoli serveren

 

 


Garnalensaus

 

Ingrediënten (4 pers)

n       50 gr ongepelde grijze garnalen

n       ½ eetlepel olijfolie

n       50 ml visfumet

n       50 ml droge witte wijn

n       ½ eetlepel tomatenpuree

n       25 ml room

n       ½ teentje knoflook

n       1 takje tijm

n       1 blaadje laurier

 

 

Bereiding

n       Pel de garnalen

n       Stoof de pellen in de olijfolie

n       Roer de tomatenpuree in de visfond en giet bij de garnalenpellen

n       Voeg de wijn, de tijm, laurier en knoflook uit de pers toe

n       Laat 5 min koken

n       Zeef de saus en voeg van het vuur de room toe

n       Breng op smaak met peper en zout

n       Hou warm op zacht vuurtje -

 

 

 

 

 

 


Garnalen in knoflooksaus

 

Ingrediënten (4 pers)

n       1 bosje lente-uitjes

n       ½ theelepel zwarte peper

n       3 teentjes knoflook

n       1 eetlepel cognac

n       25 gr boter

n       1 dl witte wijn

n       2 eetlepels crème fraîche

n       1 dl visbouillon

n       zout

n       200 gr garnalen

 

 

Bereiding

n       Was de op Snijd de lente-uitjes in smalle ringen

n       Pel de teentjes knof­look en hak ze fijn

n       Smelt de boter in een steelpannetje zonder dat de boter bruin wordt

n       Voeg de uienringetjes, de fijngehakte knoflook en de peper toe

n       Bak op een laag vuur ongeveer 2 minuten

n       Zet het vuur hoog, voeg de cognac, de wijn en de bouillon toe

n       Breng het geheel aan de kook en laat het 3 minuten inkoken, zodat een gedeelte van het vocht kan verdampen

n       Roer de crème fraîche door de hete saus en laat hem op een hoog vuur inkoken tot ongeveer de helft van het vocht verdampt is en de saus licht gebonden

n       Dit duurt onge­veer 3 minuten

n       Breng de saus op smaak met een snuifje zout

n       Voeg de garnalen toe en laat ze in 1 minuut goed warm worden

n       Schep de garnalen in knoflooksaus in 4 schaaltjes en serveer direct met warm stokbrood

 

 


Garnalensaus op basis kreeftensoep

 

Ingrediënten (8 pers)

n       1 blik kreeftensoep

n       250 ml room

n       250 gr garnalen

 

 

Bereiding

n       Meng de room met de inhoud van het blik en verwarm tot koken

n       Voeg de garnalen toe en laat even meekoken

 

Culinaire Kookclub Houthalen