Gratin van paddestoelen, prei en ei |
Ingrediënten
(6 pers) n 225 gr gemengde paddestoelen n 1 prei n 25 gr boter n 1 teentje knoflook uit de knijper n peper n zout n 2 dl dubbele room CuliPLUS n 25 gr geraspte gruyèrekaas n 6 eieren |
|
Bereiding
n Verwarm de oven voor op 200°C
n Borstel de paddestoelen droog
schoon en snij al te grote exemplaren in kleinere stukjes
n Snij het harde groen en de wortel
van de prei
n Halveer hem in de lengte en
verwijder de buitenste bladeren
n Spoel goed en snij in fijne ringen
n Verhit de helft van de boter in een
pan
n Doe er de paddestoelen en de
knoflook bij en roerbak op een hevig vuur gedurende 2 minuten
n Kruid met peper en zout en laat de
paddestoelen uitlekken in een zeef of vergiet
n Maak de pan schoon met keukenpapier
en verhit er de rest van de boter in
n Doe er de preiringen bij en roerbak
ze op hoog vuur tot ze zacht zijn
n Kruid met peper en zout en laat
eveneens uitlekken
n Verwarm een bakplaat voor in de
oven
n Verdeel de helft van de room over 6
vuurvaste schaaltjes
n Vermeng de paddestoelen met de prei
en verdeel ze over de schaaltjes
n Bestrooi met geraspte kaas en breek
een ei in ieder schaaltje
n Kruid de resterende room met peper
en zout en lepel die over de eieren
n Zet de schaaltjes op het verwarmde
bakblik
n Laat 15 minuten bakken in de
voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en de eieren nog zacht zijn
vanbinnen
n Serveer met bruin brood
Wijnadvies
n Een stevige witte
wijn doet het goed bij gesmolten kaas De Spaanse Abadal 2001 (Colruyt), een
100% Chardonnay past hier goed bij