Gratin van paddestoelen, prei en ei

 

Ingrediënten (6 pers)

n       225 gr gemengde paddestoelen

n       1 prei

n       25 gr boter

n       1 teentje knoflook uit de knijper

n       peper

n       zout

n       2 dl dubbele room CuliPLUS

n       25 gr geraspte gruyèrekaas

n       6 eieren

 

Bereiding

n       Verwarm de oven voor op 200°C

n       Borstel de paddestoelen droog schoon en snij al te grote exemplaren in kleinere stukjes

n       Snij het harde groen en de wortel van de prei

n       Halveer hem in de lengte en verwijder de buitenste bladeren

n       Spoel goed en snij in fijne ringen

n       Verhit de helft van de boter in een pan

n       Doe er de paddestoelen en de knoflook bij en roerbak op een hevig vuur gedurende 2 minuten

n       Kruid met peper en zout en laat de paddestoelen uitlekken in een zeef of vergiet

n       Maak de pan schoon met keukenpapier en verhit er de rest van de boter in

n       Doe er de preiringen bij en roerbak ze op hoog vuur tot ze zacht zijn

n       Kruid met peper en zout en laat eveneens uitlekken

n       Verwarm een bakplaat voor in de oven

n       Verdeel de helft van de room over 6 vuurvaste schaaltjes

n       Vermeng de paddestoelen met de prei en verdeel ze over de schaaltjes

n       Bestrooi met geraspte kaas en breek een ei in ieder schaaltje

n       Kruid de resterende room met peper en zout en lepel die over de eieren

n       Zet de schaaltjes op het verwarmde bakblik

n       Laat 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en de eieren nog zacht zijn vanbinnen

n       Serveer met bruin brood

 

 

Wijnadvies

n       Een stevige witte wijn doet het goed bij gesmolten kaas De Spaanse Abadal 2001 (Colruyt), een 100% Chardonnay past hier goed bij

 

Culinaire Kookclub Houthalen