Wilde eend
gevuld met een witloofconfituur en Gandaham, een romige paté van witloof en
een sausje met sinaasappel |
Recept
Restaurant “‘Riet”, Grote Bollostraat 195, 3120 Tremelo
Ingrediënten
(4 pers) n 4 borstjes van wilde eendenfilet n een potje witloofconfituur n 4 sneden Gandaham voor de vulling n 4 sneden Gandaham voor de
versiering n 4 stronkjes witloof n 4 grote aardappelen om te pureren n 2 sinaasappelen n voldoende crépinette (darmvlies)
om de borsten in te pakken n 2 dl kippenbouillon n 2 dl wildfond of bruine fond n koude boterklontjes n enkele plukjes waterkers of takjes
bladpeterselie n peper en zout n nootmuskaat |
|
Bereiding
n Verwarm de oven voor op 100°C
n Bekleed een bakplaat met bakpapier
en leg er 4 sneetjes Gandaham op
n Laat ze gedurende een uurtje drogen
in de warme oven tot ze goed krokant zijn
n Kleur de eendenborsten aan in de pan
n Snijd ze vervolgens open, maar niet
volledig zodat de 2 filethelften nog met elkaar verbonden zijn
n Leg een plakje ham in de richting
van de opengesneden borst zodat de andere helft van de ham er volledig
uitsteekt
n Lepel een beetje witloofconfituur op
de ham, zoveel mogelijk naar de vouw van het vlees toe
n Vouw de ham dicht. Je moet langs de
snijkant van het filet het geplooide stukje ham zien zodat de confituur er
volledig inzit
n Pak de eendenfilet in met crépinette
n Kook de aardappelen en pureer ze
n Breng ze op smaak met boter of
olijfolie, peper, zout en nootmuskaat
n Schil de sinaasappelen en haal de
partjes eruit. Je moet 16 partjes overhouden. Verwijder het witte vlies van de
partjes en vang het sap op voor de saus
n Verwarm de verpakte eendenborsten in
de pan
n Bak het vlees 5 minuten aan de ene
kant en 5 minuten aan de andere kant of zet de pan in een op 180°V
voorverwarmde oven en laat 5 minuten aan elke zijden braden
n Laat het vlees even rusten
n Giet het vet uit de pan en blus
achtereenvolgens met het sinaasappelsap, de bouillon en de fond en laat het
geheel tot de helft inkoken
n Kruid met peper en zout
n Haal het pannetje van het vuur en
bind met enkele klontje koude boter tot de saus de gewenste dikte heeftstoof
het witloof en meng dit bij de puree. Kruid met peper, zout en nootmuskaat
n Schep de puree in een
roestvrijstalen ring in het midden van het bord en druk stevig aan
n Verwijder de ring
n Snij het vlees in 4 stukken en schik
rond de puree
n Lepel een beetje saus tussen het
vlees en leg er een partje sinaasappel op
n Werk aan de bovenzijde af met de
gedroogde ham, waterkers of bladpeterselie
Tip
n De witloofconfituur is vrij
vloeibaar en karameliseert vrij snel door de aanwezige suiker. Bak het gevulde
vlees daarom altijd op een matig vuurtje of een matige oventemperatuur
Kastanjepuree |
Ingrediënten
n 500 gr kastanjes
n 1 sjalot
n 1 teentje knoflook
n 7.5 gr verse tijm
n 1 eetlepel boter
n 1 dl bouillon
n 1 dl melk
n 50 gr geraspte parmezaan
n 2 eieren
Bereiding
n Snij de kastanjes kruisvormig in en
kook ze in 20 min gaar in lichtgezouten water
n Pel en pureer ze
n Hak de sjalot, de knoflook en de
tijm fijn
n Fruit ze in boter glazig
n Giet er de bouillon en de melk bij
n Roer er dan de kastanjepuree, de 2
eierdooiers en de parmezaan in
n Klop het eiwit stijf en spatel het
er luchtig door
Tomaten gevuld met kastanjepuree |
Ingrediënten
(4 pers)
n 250 gr aardappelen
n 2 eetlepels crème fraîche
n 150 gr ongezoete kastanjepuree
n 2 eetlepels madeira
n 4 stevige tomaten
n ½ eetlepel olie
n ½ eetlepel olie om tomaten in te
smeren
Bereiding
n Aardappelen schillen, wassen en in
stukken snijden
n In pan met water en zout aardappelen
in ca 20 min gaar koken
n Afgieten en tot puree fijn stampen
n Gladde puree maken met aardappelen,
crème fraîche, kastanjepuree, madeira, peper en zout
n Spuitzak met grote kartelrand vullen
met kastanjepuree en in koelkast leggen tot gebruik
n Tomaten wassen, kapje afsnijden, en
vruchtvlees verwijderen en omgekeerd laten uitlekken
n Tomaten aan binnenkant bestrooien
met zout en peper en vullen met de kastanjepuree en aan buitenkant bestrijken
met olie
n Oven voorverwarmen op 175°C en
tomaten in ca 8 à 10 min in midden van de oven door en door warm laten worden
Tip
n Aardappelen kunnen ook in magnetron
– aardappelen met 2 eetlepels water zonder zout in ovenvaste schotel van ca 1
liter afgedekt in ca 4 à 6 min op vol vermogen (700W) gaar koken
n Kookvocht afgieten en aardappelen ca
10 min afgedekt laten staan alvorens te pureren