Winterse erwtensoep met Superanoham en Superano Cotto onder een korstje van bladerdeeg

 

Ingrediënten (4 pers)

n       ½ witte selder

n       200 gr gedroogde spliterwten

n       1 dikke plak Superano

n       4 plakken bladerdeeg (10/10)

n       2 teentjes knoflook

n       50 gr gemalen Emmentaler

n       2 x prei

n       2 uien

n       1 dikke plak Superano Cotto

n       2 liter gevogeltebouillon

n       1 eigeel

n       2 eetlepels Parmezaanse kaas

n       4 dikke plakken wit brood

 

Bereiding

n       Laat de spliterwten 12 uren weken in een ruime pot koud water

n       Water afgieten

n       De groentjes fijnsnijden, spoelen, aanstoven in een klontje boter met één knoflookteentje

n       Voeg de uitgelekte spliterwten toe en bevochtig deze met de bouillon

n       Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken

n       Mix de soep, breng op smaak met witte peper

n       Zeef de soep indien nodig

n       Snijd de Superano en de Cotto in blokjes

n       Voeg de blokjes toe aan de soep en laat een 10-tal minuten doorkoken

n       Laat de soep afkoelen in de grote soepkommen

n       Wrijf de randen van de kommen i met eigeel

n       Leg daarop de ronde plakken bladerdeeg, wrijf ze in met eigeel en bestrooi met Parmezaanse kaas

 

Afwerking

n       Steek de soepkommen in een voorverwarmde oven van 200°C

n       Laat deze 12 à 15 minuten afbakken

n       Plet het knoflookteentje en wrijf dit over de dikke plakken brood zonder korst

n       Bestrooi deze met de gemalen Emmentaler

n       Bak deze ongeveer 4minuten in de oven

 

Let op

n       Doe de oven nooit open voordat het deeg een mooie bruine korst heeft, anders valt het deeg onherroepelijk in!

 

Culinaire Kookclub Houthalen