Konijnenrug met pruimen

 

Ingrediënten (4 pers)

n       4 konijnenruggen

n       300 gr gedroogde pruimen zonder pit

n       2 eetlepels bloem

n       4 sjalotten

n       2 klontjes boter

n       50 ml Cognac

n       150 ml droge witte wijn

n       150 ml kippenbouillon

n       een takje tijm

n       peper en zout

n       1 eetlepel fijngehakte platte peterselie

 

Bereiding

n       Hak de sjalot in stukjes

n       Laat ze gedurende 5 minuten zachtjes aanfruiten in wat boter in een pot met dikke bodem

n       Peper en zout de konijnenruggen

n       Draai elk stuk in de bloem en geef telkens een tikje op het vlees om de overtollige bloem van de ruggen te laten springen

n       Zet een braadpan op het vuur en laat warmen

n       Bak de konijnenruggen in wat boter tot ze langs alle kanten een zacht bruin kleurtje gekregen hebben

n       Leg de ruggen, op de gestoofde sjalot in de pot met dikke bodem

n       Overgiet het vlees met de Cognac

n       Flambeer niet maar laat de vloeistof bijna volledig uit de pot verdampen

n       Giet de witte wijn bij het konijn

n       Laat opnieuw inkoken zonder deksel tot er nog maar de helft van overblijft

n       Giet dan de kippenbouillon in de pot

n       Voeg het takje tijm toe

n       Breng aan de kook, roer in de saus

n       Het konijn mag nu gedurende 20 minuten garen op een zacht vuurtje met het deksel op de pot

n       De pruimen hebben we in de koelkast een nachtje laten weken

n       Giet de pruimen af en laat uitlekken

n       Voeg ze dan toe aan het konijn

n       Laat nog 5 minuten verder stoven onder deksel

n       Werk de schotel af met wat fijn gehakte platte peterselie

n       Serveer met verse gekookte pasta

 

Tip

n       De pruimen kunnen eventueel vervangen worden door rozijntjes. Ook die moeten een nacht weken

 

Wijntip

n       Een jonge Merlot en dat mag zelfs een goed glas Saint-Emilion zijn.

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen