Ananas met vanillesaus

 

Ingrediënten (4 pers)

n       1 kleine verse ananas

n       2 stevige klonten boter

n       2 vanillestokjes

n       150 gr suiker

n       3 eetlepels bruine rum

n       2 eetlepels witte wijnazijn

 

Bereiding

n       Laat een stevige klont boter op kamertemperatuur komen

n       Snijd de vanillestokjes in de lengte doormidden en schraap er met een mesje het zwarte merg uit

n       Meng merg en boter tot een pommade

n       Houd apart

n       Giet het water in een pannetje en voeg de suiker toe

n       Breng al roerend aan de kook

n       Als de suiker volledig is opgelost mag de siroop nog één minuut doorkoken

n       Zet deze siroop even apart

n       Snijd met een groot mes de schil van de ananas

n       Snijd het vruchtvlees vervolgens in schijven van ongeveer 2 cm dik

n       Met een mesje verwijderen we het harde hart uit elek fruitschijf

n       Zet een grote pan met antikleeflaag op hoog vuur

n       Laat er een stevige klont boter in uitsmelten

n       Vlij de ananasplakken in de schuimende boter

n       Bak het fruit gedurende 3 minuten langs elke kant

n       De ananas mag een bruin kleurtje krijgen, dan smaakt hij nog lekkerder

n       Schep de ananas even uit de pan en giet het braadvet weg

n       Het fruit mag dan opnieuw in de pan op een zacht vuurtje

n       Giet de rum bij de ananas

n       Laat even inkoken en voeg dan de wijnazijn toe

n       Laat opnieuw even inkoken

n       Giet dan de siroop bij de ananas

n       Laat een 10-tal minuten zacht sudderen zonder deksel

n       Verdeel de schijven ananas over de warme borden

n       De vanilleboter laten we nu uitsmelten in de saus in de pan

n       Dat uitsmelten gaat het best door de pan ritmisch heen en weer te schuiven op het aanrecht

n       Overgiet de ananas dan met de saus

 

Tip

n       Serveer bij de ananas een bolletje roomijs. Smaak naar keuze

 

Wijntip

n       Een witte dessertwijn die geurt en smaakt naar tropisch fruit natuurlijk bv. Een Sauternes of een goede Monbazillac kan wonderen doen

 

Culinaire Kookclub Houthalen