Tomatencoulis

 

Ingrediënten

n       1 kg tomaten (Roma)

n       1tel schoongemaakt en in stukken

n       1 ui, gepeld en in stukken

n       1 teentje knoflook

n       1 eetlepel (afgestreken) tomatenpuree

n       peper en zout

n       1 koffielepel griessuiker

n       snuifje cayennepeper

n       1 eetlepel olijfolie

 

Bereiding

n       Snij de tomaten in stukken

n       Warm de olijfolie lichtjes op en doe er de tomaten en de overige ingrediënten bij

n       Laat 1 uur zachtjes sudderen en roer af en toe om

n       Wrijf door een fijne zeef

 

 


 


Knolseldersoepje met zeevruchten

 

Ingrediënten (4 pers)

n       4 plakjes gerookt spek

n       1 eetlepel olijfolie

n       1 zakje geraspte knolselder

n       100 gr geschilde aardappelen in plakjes

n       1 preiwit

n       2 takjes tijm

n       laurier

n       2 dl room

n       1 potje visfond

n       2 dl water

n       peper en zout

n       8 Sint-Jakobsvruchten

n       handvol kokkels of venusschelpjes

 

Bereiding

n       Verhit de olie in een pan en bak er het spek in

n       Doe er het fijn gesneden preiwit bij, de tijm en de laurier

n       Laat even verder fruiten

n       Voeg er de knolselder en de aardappelplakjes aan toe en laat stoven

n       Giet er de visfond, de room en het water bij

n       Breng aan de kook en laat, onder deksel, een kwartiertje koken

n       Verwijder het spek en de laurier

n       Mix de soep fijn en kruid eventueel met peper en zout

n       Doe er de kokkels of venusschelpjes bij en laat even meekoken tot ze opengaan

n       Bak de Sint-Jakobsvruchten heel kort aan beide kanten en kruid ze met peper en zout

n       Halveer ze

n       Verdeel de soep en de plakjes Sint-Jakobsvruchten over de kommetjes en serveer

 

Culinaire Kookclub Houthalen