Taartje van hazenfilet op een bedje van kool |
Ingrediënten
(12 pers) n 6 hazenruggen n 4 hazenbouten n 1 kg hazenschouder n 1 dl hazenbloed n 1 liter gevogeltebouillon n 2 groene kolen (Milanese kool) n 1 kg bloemig kokende aardappelen n 2 wortelen n 2 uien n 1 steel bleekselder n 1 koffielepel tomatenpuree n 1 liter rode wijn n 2 eetlepels bloem n kruiden: tijm, laurier,
peperkorrels, jeneverbessen n olie, boter, zout, peper |
|
Bereiding
n Neem de filets van de hazenruggen en
ontvlies - Koel bewaren
n Hak de karkassen evenals de
hazenschouder in stukken
n Laat de stukken haas in een marmiet
op hevig vuur aankleuren in olie of varkensvet
n Voeg de gewassen en gesneden
groenten toe en laat verder kleuren
n Stevig roeren
n Voeg ook de bloem en tomatenpuree toe
en laat 5 minuten in een hete oven drogen
n Haal het uit de oven en giet de wijn
en de bouillon erbij met de aromatische kruiden tijm, laurier en jeneverbes
n Breng aan de kook en roer regelmatig
met een houten lepel
n Doe er na een uur de hazenbouten bij
en laat nogmaals 2 à 3 uur op een zacht vuurtje koken
n Ga de gaarheid van de bouten na. Als
ze gemakkelijk van het been loskomen, neem je ze uit de kookpot
n Neem het vlees van de beenderen af
en trek het met een vork in stukjes
n Doe het kookvocht door een puntzeef,
breng opnieuw aan de kook en voeg het hazenbloed, waaraan een scheutje azijn
werd toegevoegd, toe
n Ga de binding en de kruiden van de
saus na en bewaar
n Neem de groene bladen van de kool
af, verwijder de nerven en snijd de kool zeer klein
n Kook hem gedurende 7 à 8 minuten in
kokend gezouten water, giet af en druk zoveel mogelijk het water eruit
n Was de aardappelen, leg ze op een
ovenschotel en plaats ze ongeveer 1 uur in een oven op 180°C
n Snijd ze, als ze gaar zijn, in twee
en neem het aardappelvlees eruit
n Doe deze in een kom en maak er met
een vork puree van
n Voeg ongeveer 150 gr goede boter toe
per kilo, kruid met peper en zout en houd warm
n Voeg bij het kleingemaakte vlees een
beetje saus en verwarm op een zacht vuurtje
n Kleur de kool, waaronder eventueel
wat fijngehakt gerookt spek werd vermengd, in 2 nootjes verse boter
n Verwarm de rest van de saus
n Kruid de hazenfilets en bak ze kort
op stevig vuur, zodat ze binnenin mooi rose zijn
n Versnijd ze in schijfjes
n Plaats in het midden van een
voorverwarmd bord een ring van ongeveer 9 cm diameter en 4 cm hoog
n Doe er een bodem van 1 cm
aardappelpuree in, vervolgens een laagje kool en daarna een laagje vlees
n Dresseer daarboven de filet
n Nappeer rondom de taartjes met saus
en neem de ringen voorzichtig weg
n Werk af met gefruite fijn geraspte
knolselder of een selderblad