Oosterse
pompoenvissoep |
Ingrediënten
(4 à 6 pers) n 2 uien n 2 tenen knoflook n 750 gr pompoen of gezeefde tomaten n 1 winterwortel n 200 gr koolrabi n 2 aardappels (kruimig kokend) n 400 gr kabeljauwfilet n 200 gr zalmfilet n 2 eetlepel zonnebloem- of
arachideolie n 2½ liter visbouillon n 1 theelepel gemalen djinten
(komijn) n 1 theelepel gemalen laos (galanga) n 1 theelepel gemalen djahe
(gemberwortel) n 1 theelepel gemalen ketoembar
(korianderzaad) n 1 theelepel sambal (oelek) n 1 theelepel kerriepoeder n 1 theelepel paprikapoeder n 100 gr heel fijn gesneden prei Ingrediënten voor de korianderboter
n 2 tenen knoflook uit de knijper n gemalen zwarte peper n 50 gr plantaardige halvarine of
boter |
|
Bereiding
n Snipper de gepelde uien
n Hak de gepelde knoflooktenen fijn of
druk ze door een knijper
n Snij de schil van de pompoen en
verwijder zaad en zaadlijsten
n Snij het vruchtvlees in kleine
stukjes
n Snij de wortel, de geschilde
koolrabi en de geschilde aardappels in blokjes
n Snij de visfilet in dobbelstenen
n Verhit de olie in een flinke soeppan
en bak de uisnippers zacht tot glazig
n Voeg de gesneden pompoen (of
gezeefde tomaten), wortel, koolrabi een aardappel toe en bak even alles mee
n Doe de visbouillon in de pan en
breng aan de kook
n Kook de groenten in ongeveer 15
minuten op een niet te hoog vuur gaar
n Pureer de groenten met een
staafmixer
n Doe de stukjes vis in de soep en hou
de soep tegen de kook aan en pocheer alzo de vis. De soep mag niet meer koken
n Roer nu de gemalen specerijen, de
sambal en de kerrie- en paprikapoeder door de soep
n Schep de soep in voorverwarmde
borden
n Strooi er een beetje prei over
n Meng voor de korianderboter
knoflook, koriander en versgemalen peper door de boter
n Lekker met pompoenpittenbrood met
korianderboter
Tip
n Vervang de kabeljauwfilet door een
andere soort witvis zoals tilapia of koolvis
Wijntip
n Droge witte wijnen zoals Italiaans
Soave. Oostenrijkse Grüner Veltiner, Spaanse witte Navarra of een Kaapse Chenin
Blanc/Steen op 9 à 11°C