Oosterse pompoenvissoep

 

Ingrediënten (4 à 6 pers)

n       2 uien

n       2 tenen knoflook

n       750 gr pompoen of gezeefde tomaten

n       1 winterwortel

n       200 gr koolrabi

n       2 aardappels (kruimig kokend)

n       400 gr kabeljauwfilet

n       200 gr zalmfilet

n       2 eetlepel zonnebloem- of arachideolie

n       2½ liter visbouillon

n       1 theelepel gemalen djinten (komijn)

n       1 theelepel gemalen laos (galanga)

n       1 theelepel gemalen djahe (gemberwortel)

n       1 theelepel gemalen ketoembar (korianderzaad)

n       1 theelepel sambal (oelek)

n       1 theelepel kerriepoeder

n       1 theelepel paprikapoeder

n       100 gr heel fijn gesneden prei

Ingrediënten voor de korianderboter

n       2 tenen knoflook uit de knijper

n       gemalen zwarte peper

n       50 gr plantaardige halvarine of boter

 

Bereiding

n       Snipper de gepelde uien

n       Hak de gepelde knoflooktenen fijn of druk ze door een knijper

n       Snij de schil van de pompoen en verwijder zaad en zaadlijsten

n       Snij het vruchtvlees in kleine stukjes

n       Snij de wortel, de geschilde koolrabi en de geschilde aardappels in blokjes

n       Snij de visfilet in dobbelstenen

n       Verhit de olie in een flinke soeppan en bak de uisnippers zacht tot glazig

n       Voeg de gesneden pompoen (of gezeefde tomaten), wortel, koolrabi een aardappel toe en bak even alles mee

n       Doe de visbouillon in de pan en breng aan de kook

n       Kook de groenten in ongeveer 15 minuten op een niet te hoog vuur gaar

n       Pureer de groenten met een staafmixer

n       Doe de stukjes vis in de soep en hou de soep tegen de kook aan en pocheer alzo de vis. De soep mag niet meer koken

n       Roer nu de gemalen specerijen, de sambal en de kerrie- en paprikapoeder door de soep

n       Schep de soep in voorverwarmde borden

n       Strooi er een beetje prei over

n       Meng voor de korianderboter knoflook, koriander en versgemalen peper door de boter

n       Lekker met pompoenpittenbrood met korianderboter

 

Tip

n       Vervang de kabeljauwfilet door een andere soort witvis zoals tilapia of koolvis

 

Wijntip

n       Droge witte wijnen zoals Italiaans Soave. Oostenrijkse Grüner Veltiner, Spaanse witte Navarra of een Kaapse Chenin Blanc/Steen op 9 à 11°C

 


 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen