Provençaalse spinazietaartjes

 

Ingrediënten (4 pers)

n       400 gr bladspinazie (diepvries)

n       2 uien

n       8 teentjes knoflook

n       2 gele paprika’s

n       2 rode paprika’s

n       400 gr (rolletje) zachte geitenkaas

n       8 plakjes ontbijtspek

n       3 eetlepels olijfolie

n       3 eetlepels verse Provençaalse kruiden (of 1½ eetlepel diepvries of gedroogde)

n       450 gr voorgekookte aardappelschijfjes

n       4 kookringen (diameter 10cm, hoogte 5 à5cm)

n       peper en zout

 

Bereiding

n       Ontdooi de spinazie en laat uitlekken, druk het overtollige vocht eruit

n       Pel de uien en snij deze in ringen

n       Pel en snipper de teentjes knoflook

n       Snij de paprika’s, zonder zaadjes, in reepjes

n       Verdeel de geitenkaas in dunne plakken

n       Bak het ontbijtspek in een hete droge koekenpan zachtjes uit

n       Schep het spek uit de pan

n       Houd 4 plakken apart en verkruimel de rest van het spek

n       Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de ui, de helft van de knoflook en alle paprikareepjes zachtjes gedurende 10 minuten

n       Voeg peper, zout en 1 eetlepel Provençaalse kruiden toe

n       Zet 4 kookringen op 4 ovenvaste borden

n       Vul deze ringen achtereenvolgens met de aardappelschijfjes, het verkruimelde ontbijtspek, 1/3 van de geitenkaas, het paprikamengsel en de rest van de kruiden

n       Druk de laagjes met de achterkant van een lepel aan

n       Zet de taartjes 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven

n       Verwijder de ringen

n       Serveer de taartjes met een plak gebakken ontbijtspek erop

n       Lekker met een groene salade

 

Tip

n       Een vegetarische variant van deze taartjes – vervang het spek door een handvol pijnboompitten

n       De kookringen kunnen vervangen worden door eenpersoons ovenschaaltje

 

Wijntip

n       Droge Riesling Rijn of Moezel

n       Milde Pinot Blanc uit de Elzas

 

Culinaire Kookclub Houthalen