Amandelgaletten met zomerfruit

 

Ingrediėnten (4 pers)

n       200 gr aardbeien

n       200 gr frambozen

n       200 gr bosbessen

n       2 dl slagroom

n       50 gr suiker

n       100 gr mascarpone

n       poedersuiker

Ingrediėnten voor de amandelgaletten

n       100 gr eiwit (van ca 4 eieren)

n       100 gr geschaafde amandelen

n       100 gr suiker

n       20 gr bloem

n       25 gr gesmolten boter

n       klontje boter om in te vetten

 

Bereiding

n       Maak de vruchten schoon

n       Klop de slagroom met de suiker bijna stijf en spatel de mascarpone erdoor

n       Zet dit koel weg

n       Klop voor de amandelgaletten het eiwit los met een vork

n       Meng de amandelen, suiker en bloem door elkaar en roer dit mengsel door het eiwit

n       Voeg de gesmolten boter als laatste toe

n       Vet de bakplaat licht in met boter

n       Druk met een vork het amandelmengsel in rondjes van ±10cm doorsnee zo dun mogelijk uit op de bakplaat - Hou voldoende afstand want ze lopen iets uit

n       Zet de bakplaat in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven

n       Blijf erbij staan en neem de bakplaat uit de oven als de koeken goudbruin zijn

n       Steek met een paletmes de koeken van de plaat en laat ze afkoelen

n       In het begin zijn ze erg slap maar ze worden snel krokant

n       Schep aan de rand van het bord een lepel mascarponeroom

n       Zet er een amandelgalet tegenaan en zet deze vast met weer een eetlepel room

n       Herhaal dit totdat er 3 amandelkoekjes rechtop staan

n       Leg er fruit omheen

n       Bestrooi rijkelijk met poedersuiker

 

Tip

n       Strooi eens een beetje vers gemalen peper over de aardbeien – de smaak wordt erdoor verhoogd

n       De eierdooiers die overblijven kunnen de volgende dag gebruikt worden voor een omelet

 

Wijntip

n       Een fijne zoete wijn. Monbazillac uit het ZW van Frankrijk

n       Muscat de Rivesaltes

n       Muscat de Baumes-de-Venise (allen op 9 ą 11°C)

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen