Lauwwarme auberginerolletjes in tomatensaus

 

Ingrediënten (4 pers)

n       2 aubergines

n       olijfolie

n       2 tenen knoflook

n       1 courgette

n       1 ui

n       1 blik gepelde tomaten

n       1 eetlepel Italiaanse kruiden (diepvries of gedroogd)

n       versgemalen peper

n       1 potje groene pesto

n       100 gr zachte geitenkaas zonder korst

n       blaadjes basilicum voor de garnering

n       zout

 

Bereiding

n       Snij een klein stukje van de uiteinden van de aubergine

n       Snij bij elke aubergine eerst in de lengte een dunne plak, voornamelijk schil, weg

n       Snij elke aubergine vervolgens in 4 mooie plakken van 1cm dik

n       Giet een flinke scheut olijfolie in een kom en roer er de uitgeperste tenen knoflook door

n       Bestrijk met een kwastje de aubergineplakken aan beide zijden met deze olie

n       Snij of schaaf de courgette waarvan de uiteinden verwijderd zijn in 8 smalle lange plakken

n       Gooi de dunne buitenste plakken met schil weg

n       Snipper de gepelde ui

n       Gril de plakken aubergine op de grilpan of leg ze op een bakplaat onder de ovengrill

n       Gril de plakken aan beide kanten tot ze zacht en gaar zijn maar nog niet uit elkaar vallen

n       Laat de aubergineplakken eventueel op keukenpapier uitlekken

n       Fruit de gesnipperde ui in een beetje olijfolie in een hoge koekenpan

n       Voeg de tomaten uit blik, de Italiaanse kruiden, peper en zout naar smaak toe

n       Laat alles ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen

n       Pureer dit mengsel met een staafmixer of keukenrobot. Giet wanneer de staafmixer gebruikt wordt in een hoge kom om spatten te voorkomen

n       Bestrijk elke plak aubergine met pesto

n       Leg geitenkaas op de pesto

n       Dek deze laag toe met een plak courgette

n       Rol op en leg de rolletjes met de naad naar beneden op een bord

n       Steek de rolletjes eventueel vast met een prikker

n       Schep de warme tomatensaus in diep borden

n       Leg in elk bord 2 auberginerolletjes

n       Garneer met enkel blaadjes basilicum

 

Tip

n       Vervang voor een niet-vegetarische variatie de courgetteplakken door plakken rauwe Italiaanse of Serrano-ham

 

Wijntip

n       Witte of rosé van Côtes du Provence

n       Droge witte Italiaanse wijnen als Soave, Orvieto

n       Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc/Steen

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen