Bouillabaise
met kip |
Bouillabaise
met kip is een even grote klassieker van de Provençaalse keuken als de evenknie
met vis
Ingrediënten
(4 pers) n 1 grote wortel n 1 wit van prei n 1 venkelknol n 2 grote aardappelen n 1 scheutje pastis n 1 pakje saffraandraadjes n 4 tomaten n ½
blokje kippenbouillon n 4 kippenwitten n 5 cl olijfolie n 1 stokbrood Ingrediënten
voor de rouille n 1 eierdooier n 1 theelepel harissa n 2 teentjes knoflook n 10 cl olijfolie n een bosje bieslook n peper en zout |
|
Bereiding
n Hak de grof versneden wortel en de
venkelknol in kleine stukjes
n Snijd het wit van de prei in kleine
stukjes en was de groenten
n Laat een flinke scheut olijfolie
warmen in een pot
n Doe de fijngehakte groenten in de pot
en laat gedurende 10 minuten op een zacht vuurtje stoven
n De groenten moeten mooi glazig
worden en niet kleuren
n Maal de tomaten fijn in een hakmolen
n Zeef het tomatensap boven de
stovende groenten
n Druk met een spatel zoveel mogelijk
sap door de zeef
n Voeg een scheutje pastis en de
saffraan toe
n Giet ½ liter water in de pot en voeg het halve
bouillonblokje toe
n Breng alle aan de kook
n Laat vrij hevig koken zodat de
olijfolie met het water een gebonden emulsie vormt m.a.w. er ontstaat een licht
gebonden lopend sausje
n Zet dan het deksel op de pan en laat
de groenten 5 minuten zacht koken
n Schil de aardappelen en versnijd ze
in kleine kubusjes van een ½ cm
n Voeg de aardappelen toe aan de
andere groenten
n Laat nog 10 minuten koken onder
deksel
n Leg de kippenwitten in de saus en
laat ze 20 minuten zachtjes pocheren. De saus kookt dus niet maar zweeft tegen
het kookpunt aan
n Snij het stokbrood in schijfjes en
laat kleuren onder de grill
n Doe de eierdooier in een kom, voeg
de harissa toe en meng even met de klopper op een lage snelheid
n Giet de olijfolie in een fijn
straaltje bij de dooier
n Klop onophoudend op lage snelheid
tot een mooie, niet te sterk gebonden mayonaise is ontstaan
n Voeg de grof gesneden knoflook onder
de mayonaise tot een gladde dikke rouille
n Leg de kippenwitten op de borden,
giet de groenten en de saus erom heem
n Breng wat rouille aan op een paar
toastjes
n Leg die om elk kippenwit en versier
met fijngehakte peterselie