Chocoladetaart

 

Ingrediënten (4 pers)

n       10 gr boter voor insmeren van springvorm

n       125 gr boter

n       185 gr chocolade (puur of melk)

n       100 gr bitterkoekjes

n       150 gr fijne tafelsuiker

n       4 grote eieren

n       cacaopoeder of poedersuiker

n       mascarpone of slagroom

 

Bereiding

n       Smeer de binnenkant van een springvorm van 24cm dun in met boter

n       Bekleed de bodem met bakpapier

n       Breek de chocolade in stukken

n       Verkruimel de bitterkoekjes

n       Smelt de chocolade au bain-marie

n       Roer de boter die op kamertemperatuur dient te zijn met de suiker tot een luchtig mengsel

n       Roer met een garde of mixer één voor één de eieren door dit mengsel

n       Voeg de koekkruimels en beetje bij beetje de gesmolten chocolade toe

n       Giet deze massa in de springvorm en bak de taart in ± 40 à 50 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven gaar

n       Steek na 40 minuten een houten satépen in de taart om te controleren of de taart gaar is

n       Als de pen er schoon uitkomt is de taart gaar

n       Snij de chocoladetaart los van de wand van de vorm en laat 15 minuten rusten

n       Verwijder de vorm en bestrooi de taart met cacaopoeder of poedersuiker

n       Serveer er eventueel lobbig geklopte mascarpone of slagroom bij

 

Tip

n       Serveer een bolletje ijs bij een punt taart

 

Wijntip

n       Chocoladetaart vraagt om een stevige wijn met een hoog alcoholgehalte: laat de keuze op een zoete sherry vallen of op een warme smakende rode Port (12 à 14°C)

 

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen