Wildconsommé |
Om een herfstMenu
stemmig in te zetten is deze fijne soep ideaal. Bovendien is ze klaar in 20
minuten
Ingrediënten
(4 pers) n
800 ml wildfond n
½ dl droge sherry n 1 kop fijne prinsessenboontjes
(diepvries) n 2 dunne sneetjes gerookte of
gedroogde ham n
½ dl room n kleine selderblaadjes (uit het
binnenste van een groene of witte selder) n
peper en zout |
|
Bereiding
n Laat de boontjes licht ontdooien (±
15 minuten op kamertemperatuur en snij ze in stukjes van 2 cm
n Snij de ham in fijne reepjes (½ cm
breed) van 3 cm
n Kruid de room me peper en zout en
klop halfstijf op
n Plaats in de frigo tot het opdienen
n Breng de wildfond in een kookpan
samen met de sherry aan de kook
n Voeg de boontjes toe en laat op een
matig vuur gedurende 10 minuten koken (de tijd om de boontjes gaar te laten
worden)
n Voeg de hamreepjes toe en roer om
n Breng op smaak met peper en zout
n Verdeel de consommé over borden
n Lepel over elk bord een weinig
halfopgeklopte room en versier met enkele kleine selderblaadjes
Varianten
n Groenteconsommé met kruiden – vervang
de wildfond door kalfsfond. Gebruik als garnituur groentereepjes (diepvries)
‘royale’ en verse kruiden zoals bieslook, basilicum, dragon
n Consommé met zalm – vervang de
wildfond door gevogeltefond en als garnituur – 1 ‘zalmfilet pur’ – oppervlakkig
laten ontdooien (½ uur op kamertemperatuur of 5 minuten op ontdooistand in de
microgolfoven) en in kleine blokjes snijden. 3 minuten voor het einde laten
meekoken. Afwerken met een kop tomatenblokjes (diepvries) en eventueel
halfopgeklopte room waar een weinig kervel (½ diepvrieskervelbolletje, ontdooid
en uitgelekt) aan toegevoegd werd
Kooktip
n Als garnituur kunnen ook reepjes
boschampignons of oesterzwammen (slechts enkele minuten laten meekoken)
gebruikt worden alsook in stukjes gesneden ‘royale’
n ‘Royale’ – 1 ei met peper en zout
goed loskloppen. Aanlengen met ¾ liter vleesbouillon (½ blokje in ¾ liter heet
water opgelost). Giet dit mengsel in een lichtjes ingeboterde vuurvaste
schotel. Laat bakken in de oven op 180°C tot het volledig gestold is (10 à 15 minuten).
Laat afkoelen en snij in reepjes of blokjes