Wildconsommé

 

Om een herfstMenu stemmig in te zetten is deze fijne soep ideaal. Bovendien is ze klaar in 20 minuten

 

Ingrediënten (4 pers)

n       800 ml wildfond

n       ½  dl droge sherry

n       1 kop fijne prinsessenboontjes (diepvries)

n       2 dunne sneetjes gerookte of gedroogde ham

n       ½  dl room

n       kleine selderblaadjes (uit het binnenste van een groene of witte selder)

n       peper en zout

 

Bereiding

n       Laat de boontjes licht ontdooien (± 15 minuten op kamertemperatuur en snij ze in stukjes van 2 cm

n       Snij de ham in fijne reepjes (½ cm breed) van 3 cm

n       Kruid de room me peper en zout en klop halfstijf op

n       Plaats in de frigo tot het opdienen

n       Breng de wildfond in een kookpan samen met de sherry aan de kook

n       Voeg de boontjes toe en laat op een matig vuur gedurende 10 minuten koken (de tijd om de boontjes gaar te laten worden)

n       Voeg de hamreepjes toe en roer om

n       Breng op smaak met peper en zout

n       Verdeel de consommé over borden

n       Lepel over elk bord een weinig halfopgeklopte room en versier met enkele kleine selderblaadjes

 

Varianten

n       Groenteconsommé met kruiden – vervang de wildfond door kalfsfond. Gebruik als garnituur groentereepjes (diepvries) ‘royale’ en verse kruiden zoals bieslook, basilicum, dragon

n       Consommé met zalm – vervang de wildfond door gevogeltefond en als garnituur – 1 ‘zalmfilet pur’ – oppervlakkig laten ontdooien (½ uur op kamertemperatuur of 5 minuten op ontdooistand in de microgolfoven) en in kleine blokjes snijden. 3 minuten voor het einde laten meekoken. Afwerken met een kop tomatenblokjes (diepvries) en eventueel halfopgeklopte room waar een weinig kervel (½ diepvrieskervelbolletje, ontdooid en uitgelekt) aan toegevoegd werd

 

Kooktip

n       Als garnituur kunnen ook reepjes boschampignons of oesterzwammen (slechts enkele minuten laten meekoken) gebruikt worden alsook in stukjes gesneden ‘royale’

n       ‘Royale’ – 1 ei met peper en zout goed loskloppen. Aanlengen met ¾ liter vleesbouillon (½ blokje in ¾ liter heet water opgelost). Giet dit mengsel in een lichtjes ingeboterde vuurvaste schotel. Laat bakken in de oven op 180°C tot het volledig gestold is (10 à 15 minuten). Laat afkoelen en snij in reepjes of blokjes

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen