Paddestoelentaartje
met peterseliesaus |
Ingrediënten
(4pers) n
4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries) n
300 g gemengde paddestoelen (o.a. oesterzwammen en
shii-takes) n
1 sjalot n
2 teentjes knoflook n
7 eierdooiers n
4 eetlepels olijfolie n
3 eetlepels bloem n
250 ml slagroom n
1 zakje verse peterselie (30 g) n
½ potje
gevogeltefond (à 380 ml) n eenpersoonstaartvormpjes
(doorsnede 12 cm |
|
Bereiding
n Oven voorverwarmen op 200°C
n Plakjes deeg op werkvlak
uitspreiden en laten ontdooien
n Paddestoelen schoonborstelen
en in plakjes snijden
n Sjalot en knoflook pellen en
fijnsnijden
n Taartvormpjes licht met olie invetten
n Deegplakjes iets uitrollen en
zo in vormpjes leggen dat deeg ruim over rand hangt
n Deegbodems enkele malen met
vork inprikken en dun met 1 losgeklopte eierdooier bestrijken
n In koekenpan 3 el olie
verhitten en sjalot met 1 teentje knoflook 30 seconden fruiten
n Paddestoelen toevoegen en op
hoog vuur meebakken
n Op smaak brengen met zout en
peper
n Paddestoelen in zeef laten
uitlekken, vocht opvangen
n Rest van eierdooiers met
paddestoelenvocht losroeren
n Bloem in 125 ml slagroom
loskloppen en door eierdooiers roeren
n Paddestoelen over
taartvormpjes verdelen en roommengsel erop schenken
n Taartjes in midden van oven in
±20 minuten gaarbakken
n Steeltjes van peterselie
plukken en grof hakken
n Kwart van peterselieblad
achterhouden voor garnering
n Rest in kom overgieten met
kokend water en na 15 seconden in zeef met koud water afspoelen en goed laten
uitlekken (= blancheren)
n In koekenpan gehakte
peterseliesteeltjes met rest van knoflook in 1 eetlepel olie gedurende 1 minuut
zachtjes bakken
n Fond erbij schenken en op hoog
vuur tot ⅓ inkoken
n Rest van slagroom erdoor
roeren en saus nog 3 minuten laten inkoken
n Peterselieblad droogdeppen,
fijnhakken en door roomsaus roeren
n Taartjes voorzichtig uit vorm
nemen en 1 minuut op rooster laten uitdampen
n Taartjes op bord leggen
n Peterseliesaus met garde
schuimig kloppen en rondom taartjes schenken
n Taartjes met achtergehouden
peterselie bestrooien
n Eventueel nog garneren met
enkele gebakken paddestoelen, plukje frisée- en rucolasla
Wijntip
n
Frisse droge maar krachtige roséwijn