Paddestoelentaartje met peterseliesaus

 

Ingrediënten (4pers)

n       4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)

n       300 g gemengde paddestoelen (o.a. oesterzwammen en shii-takes)

n       1 sjalot

n       2 teentjes knoflook

n       7 eierdooiers

n       4 eetlepels olijfolie

n       3 eetlepels bloem

n       250 ml slagroom

n       1 zakje verse peterselie (30 g)

n       ½  potje gevogeltefond (à 380 ml)

n       eenpersoonstaartvormpjes (doorsnede 12 cm

 

Bereiding

n       Oven voorverwarmen op 200°C

n       Plakjes deeg op werkvlak uitspreiden en laten ontdooien

n       Paddestoelen schoonborstelen en in plakjes snijden

n       Sjalot en knoflook pellen en fijnsnijden

n       Taartvormpjes licht met olie invetten

n       Deegplakjes iets uitrollen en zo in vormpjes leggen dat deeg ruim over rand hangt

n       Deegbodems enkele malen met vork inprikken en dun met 1 losgeklopte eierdooier bestrijken

n       In koekenpan 3 el olie verhitten en sjalot met 1 teentje knoflook 30 seconden fruiten

n       Paddestoelen toevoegen en op hoog vuur meebakken

n       Op smaak brengen met zout en peper

n       Paddestoelen in zeef laten uitlekken, vocht opvangen

n       Rest van eierdooiers met paddestoelenvocht losroeren

n       Bloem in 125 ml slagroom loskloppen en door eierdooiers roeren

n       Paddestoelen over taartvormpjes verdelen en roommengsel erop schenken

n       Taartjes in midden van oven in ±20 minuten gaarbakken

n       Steeltjes van peterselie plukken en grof hakken

n       Kwart van peterselieblad achterhouden voor garnering

n       Rest in kom overgieten met kokend water en na 15 seconden in zeef met koud water afspoelen en goed laten uitlekken (= blancheren)

n       In koekenpan gehakte peterseliesteeltjes met rest van knoflook in 1 eetlepel olie gedurende 1 minuut zachtjes bakken

n       Fond erbij schenken en op hoog vuur tot    inkoken

n       Rest van slagroom erdoor roeren en saus nog 3 minuten laten inkoken

n       Peterselieblad droogdeppen, fijnhakken en door roomsaus roeren

n       Taartjes voorzichtig uit vorm nemen en 1 minuut op rooster laten uitdampen

n       Taartjes op bord leggen

n       Peterseliesaus met garde schuimig kloppen en rondom taartjes schenken

n       Taartjes met achtergehouden peterselie bestrooien

n       Eventueel nog garneren met enkele gebakken paddestoelen, plukje frisée- en rucolasla

 

Wijntip

n       Frisse droge maar krachtige roséwijn

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen