Hazenrugfilet met gepofte knoflook en sinaasappel-wijnsaus

 

Ingrediënten (4 pers)

n       500 ml rode wijn

n       250 ml (vers) sinaasappelsap

n       ½ pot wildfond (à 380 ml)

n       13 teentjes knoflook (ongepeld)

n       ½ theelepel gedroogde tijm

n       3 eetlepels olijfolie

n       1 eetlepel grof zeezout

n       4 hazenrugfilets

n       2 eetlepels boter

n       ovenschaal

n       4 cocktailprikkers

n       aluminiumfolie

 

Bereiding

n       Oven voorverwarmen op 175°C

n       In pan wijn met sinaasappelsap, fond, 1 teentje knoflook (gepeld) en tijm aan de kook brengen

n       Saus in 30 minuten op matig vuur tot    laten inkoken

n       Intussen in ovenschaal ongepelde knoflook mengen met 2 eetlepels olie en zeezout

n       Knoflook 30 minuten in oven poffen

n       Vlees op kamertemperatuur laten komen

n       Knoflook en tijm uit saus nemen

n       Hazenrugfilets bestrooien met peper, dunne punten terugvouwen en vaststeken met cocktailprikkers

n       In pan boter met rest van olie verhitten en vlees op hoog vuur in 2 minuten bruinbakken

n       Vlees op folie leggen en bestrooien met zout

n       Folie dichtvouwen en vlees nog 5 minuten in oven tot rosé laten doorgaren

n       Saus door bakvet roeren en op smaak brengen met zout en peper

n       Vleesfilets uit folie nemen en schuin in plakken snijden

n       Vlees op vier warme borden leggen

n       Gepofte knoflook ernaast leggen, saus over vlees scheppen of apart erbij serveren

n       Lekker met aardappelpuree en haricots verts

 

Wijntip

n       Volle, ronde vaak wat kruidige rode wijn

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen