Gekarameliseerde ananas met gemberijs

 

Ingrediënten (4 pers)

n       ½ liter vanilleroomijs

n       4 bolletjes stemgember (potje à 240 g)

n       1 eetlepel gembersiroop (uit potje stemgember)

n       4 eetlepels donkere basterdsuiker

n       1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder of gemberpoeder

n       1 rijpe ananas

n       25 gr ongezouten boter

 

Bereiding

n       Kan tot 1 dag tevoren: Roomijs op kamertemperatuur iets zacht laten worden

n       Gemberbolletjes fijnhakken

n       Gehakte gember en gembersiroop door ijs mengen

n       IJs terug in vriezer plaatsen en minstens 1 uur opnieuw laten bevriezen

n       In kom basterdsuiker met vijfkruidenpoeder mengen

n       Ananas schillen en in de lengte in kwarten snijden

n       Harde kern wegsnijden en kwarten in de lengte in drie repen snijden

n       In koekenpan met antiaanbaklaag boter laten smelten

n       Ananasrepen erin leggen, bestrooien met basterdsuiker

n       Ananas 2 à 3 min. bakken en eventueel tussentijds keren, tot suiker stroperig is en ananas goudbruin en warm is

n       IJs uit vriezer nemen

n       Ananasrepen over vier dessertborden verdelen en met ijsschep krullen van gemberijs ernaast scheppen

 

Tip

n       Zacht geworden en opnieuw ingevroren ijs kan uit hygiënische overwegingen niet meer lang bewaard worden. Maak dit dessert daarom hooguit de dag tevoren

 

Wijntip

n       Friszoete tot halfzoete witte wijn

 

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen