Fazant met wilde champignons en Cognacsaus

 

Ingrediënten (4 pers)

n       1 fazant (schoongemaakt)

n       2 appelen

n       peper en zout

n       1 vanillestokje

n       2 soeplepels boter

n       2 soeplepels olijfolie

n       2 bakjes gemengde wilde champignons

n       2 teentjes knoflook

n       10 cl cognac

n       20 cl kalfsfond

n       100 gr zure room

n       1 bosjebladpeterselie

 

Fazant met wilde champignons en cognacsaus

Bereiding

n       Verwarm de oven voor op 200°C

n       Vul de fazant met geschilde appelkwartjes en doe er zout en peper op

n       Steek het vanillestokje erin

n       Sluit de opening met een houten spiesje

n       Doe zout en peper op de buitenkant van de fazant

n       Verhit in een stoofpan met dikke bodem 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie

n       Braad daarin de fazant aan alle zijden aan gedurende 5 minuten

n       Bestrooi met tijm

n       Leg de fazant in een rechthoekige schotel en voeg er 5 cl water bij

n       Laat 1 uur in de oven bakken

n       Bedek tijdens de helft van de baktijd met aluminiumfolie

n       Verhit tegen het einde van de baktijd de boter en olijfolie in een steelpan

n       Bak daarin de wilde champignons samen met de look

n       Zet de champignons opzij en houd ze warm

n       Bewaar hun kookvocht

n       Haal de fazant uit de stoofpan

n       Rol hem in aluminiumfolie

n       Blus de bodem van de stoofpan met de cognac en laat 1 minuut inkoken

n       Voeg er dan de kalfsfond en het kookvocht van de wilde champignons bij

n       Laat met een derde inkoken

n       Voeg de zure room erbij

n       Verwarm 2 minuten en ga na of het voldoende gekruid is

n       Voeg de bladpeterselie bij de champignons

n       Verwijder de filets en de bouten van de fazant

n       Doe de fazant in de stoofpan, vervolgens de champignons

n       Laat ze nog 1 minuut snel opwarmen

n       Snijd de filet in reepjes

n       Schik de fazant op de borden en leg er de wilde champignons rond

n       Overgiet met saus

n       Versier met een takje bladpeterselie

n       Dien dit gerecht op met gestoomde aardappelen

 

Kooktip

n       Voor de verandering kunt u dit gerecht klaarmaken met een kip of met een varkens- of kalfsrugstuk


 

 

Culinaire Kookclub Houthalen