Fazant met wilde champignons en Cognacsaus |
Ingrediënten
(4 pers) n 1 fazant (schoongemaakt) n 2 appelen n peper en zout n 1 vanillestokje n 2 soeplepels boter n 2 soeplepels olijfolie n 2 bakjes gemengde wilde champignons n 2 teentjes knoflook n 10 cl cognac n 20 cl kalfsfond n 100 gr zure room n 1 bosjebladpeterselie |
|
Bereiding
n Verwarm de oven voor op 200°C
n Vul de fazant met geschilde appelkwartjes en doe er zout
en peper op
n Steek het vanillestokje erin
n Sluit de opening met een houten spiesje
n Doe zout en peper op de buitenkant van de fazant
n Verhit in een stoofpan met dikke bodem 1 eetlepel boter
en 1 eetlepel olijfolie
n Braad daarin de fazant aan alle zijden aan gedurende 5
minuten
n Bestrooi met tijm
n Leg de fazant in een rechthoekige schotel en voeg er 5 cl
water bij
n Laat 1 uur in de oven bakken
n Bedek tijdens de helft van de baktijd met aluminiumfolie
n Verhit tegen het einde van de baktijd de boter en
olijfolie in een steelpan
n Bak daarin de wilde champignons samen met de look
n Zet de champignons opzij en houd ze warm
n Bewaar hun kookvocht
n Haal de fazant uit de stoofpan
n Rol hem in aluminiumfolie
n Blus de bodem van de stoofpan met de cognac en laat 1
minuut inkoken
n Voeg er dan de kalfsfond en het kookvocht van de wilde
champignons bij
n Laat met een derde inkoken
n Voeg de zure room erbij
n Verwarm 2 minuten en ga na of het voldoende gekruid is
n Voeg de bladpeterselie bij de champignons
n Verwijder de filets en de bouten van de fazant
n Doe de fazant in de stoofpan, vervolgens de champignons
n Laat ze nog 1 minuut snel opwarmen
n Snijd de filet in reepjes
n Schik de fazant op de borden en leg er de wilde
champignons rond
n Overgiet met saus
n Versier met een takje bladpeterselie
n Dien dit gerecht op met gestoomde aardappelen
Kooktip
n Voor de verandering kunt u dit gerecht klaarmaken met een
kip of met een varkens- of kalfsrugstuk