Lamsbout met groene kruidensaus

 

Ingrediënten (4 pers)

n       1 lamsbout van 1½  kg (uitgebeend, bot meevragen)

n       125 gr boter

n       1 teentje knoflook

n       2 eetlepels fijngehakte peterselie (vers of diepvries)

n       versgemalen peper en zout

n       6 gedroogde tomaten op olie

n       2 eetlepels bloem

n       ½  eetlepels fijngehakte tijm (vers of diepvries)

n       ½  eetlepel fijngehakte oregano (vers of diepvries)

n       2 dl rode wijn

n       1 dl citroensop

n       enkele takjes munt

n       enkele takjes rozemarijn

 

Bereiding

n       Verwarm de oven voor op 200°C

n       Meng 50 g boter met 1 geperst teentje knoflook, peterselie, zout en peper

n       Verdeel de kruidenboter over de binnenkant van het vlees

n       Snijd de tomaten in reepjes en verdeel ze erover

n       Bind de lamsbout op met keukentouw

n       Leg het vlees in de braadslede en strooi de bloem, de tijm en de oregano erover

n       Leg het bot erbij voor de smaak

n       Verdeel 50 g boter in vlokjes over bet vlees

n       Zet de lamsbout in het midden van de oven en braad deze rondom bruin in 25 minuten

n       Verwarm de wijn, 2 dl water en het citroensap en giet dit bij de lamsbout

n       Braad nog ħ 30 minuten en bedruip het vlees af en toe

n       Haal de lamsbout uit de braadslee

n       Dek bet vlees even af met aluminiumfolie en laat 5 à 10 minuten rusten zodat de vleessappen goed door het vlees verdeeld worden

n       Zeef het braadvocht boven een steelpan

n       Laat het braadvocht 10 minuten zachtjes inkoken

n       Voeg 1 theelepel fijngehakte muntblaadjes en ½  theelepel gehakte rozemarijnblaadjes bij de saus

n       Klop van de warmtebron af 25 gr boter door de saus en maak deze op smaak af met peper en zout

n       Serveer het vlees in plakken met de saus

n       Serveer er krielaardappeltjes en peultjes gemengd met maïskolfjes en worteltjes bij

 

Wijntip

n       Goed te combineren met een mooie rode Chileense Cabernet Sauvignon, een Chianti of een Rioja Tinto

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen