Viennoise van zeewolf met witloof en basilicumsaus

 

Ingrediënten (4 pers)

n       20 gr gehakte ui

n       600 gr tomaten

n       1 teentje knoflook

n        

Ingrediënten voor viennoisebeslag

n       60 gr zachte boter

n       60 gr witbroodkruim

n       30 gr gemalen kaas

n       een mespunt tijm

Ingrediënten voor de saus

n       20 gr gehakte ui

n       600 gr zeewolffilet

n       600 gr tomaten

n       1 teentje knoflook

n       200 gr champignons

n       40 gr sjalot

n       4 struikjes witloof

n       1 glaasje port

n       visfumet

n       mosselfumet

n       ½ dl droge witte wijn

n       50 cl room

n       100 gr boter (in vlokjes)

n       plukjes kervel ter garnering

n       verse basilicum (gehakt)

n       peper en zout

 

Bereiding

n       Vermeng de ingrediënten voor het viennoisebeslag – boter, broodkruim, kaas en tijm

n       Fruit de gehakte ui in olijfolie

n       Doe er de verse gepelde tomaten en het teentje knoflook bij

n       Laat op een zacht vuur inkoken (tot al het water uit de tomaten verdampt is)

n       Kruid met peper en zout

n       Hak de champignons fijn

n       Fruit de helft van de sjalot in boter en doe er de champignons bij

n       Laat kort bakken op een hoog vuur, kruid met peper en zout

n       Stoof de fijngesneden struikjes witloof in boter en schenk er een glaasje port bij en kruid naar smaak

n       Laat voor de saus de visfumet en de mosselfumet met ½ dl droge witte wijn en de ander helft van de gehakte sjalot tot  ⅔ inkoken

n       Doe er 50 cl room bij en laat inkoken tot sausdikte

n       Werk van het vuur af met 100 gr ijskoude botervlokjes

n       Werk af met verse gehakte basilicum

n       Versnijd de zeewolffilet in 4 en leg ze op een ingevette bakplaat

n       Schep op elke portie een lepel tomaten, champignons en viennoisebeslag

n       Dek af met aluminiumfolie en zet ± 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven

n       Schik de zeewolf op een bedje van witloof en lepel er de basilicumsaus bij

n       Werk af met plukjes kervel

 

Culinaire Kookclub Houthalen