Inktvis in saus (chtapodi krasato)

 

Ingrediënten (4 pers)

n       600 gr schoongemaakte inktvis

n       2 gehakte uien

n       2 fijngehakte sjalotten

n       5 eetlepels olijfolie

n       4 geschilde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten

n       2 wortelen in fijne schijfjes

n       20 cl rode wijn

n       1 eetlepel tomatenpuree

n       1 kruidentuiltje

n       1 teentje knoflook

n       1 eetlepel fijngehakte kervel

n       5 verse, gehakte muntblaadjes

n       8 blaadjes bladpeterselie

n       8 muntblaadjes

n       zout en zwarte peper

 

Inktvis in saus (chtapodi krasato)

Bereiding

n       Snij de inktvis in kleine stukjes van gelijke grootte

n       Blancheer ze 2 minuten in kokend water waaraan u peper en zout hebt toegevoegd

n       Laat ze uitlekken en droog ze af

n       Fruit de uien en sjalotten 5 minuten in een stoofpan, op een matig vuur, in de olie

n       Voeg er de stukjes inktvis, het vlees van de tomaten, de wortelschijfjes, peper en zout aan toe

n       Roer alles om en laat het 5 minuten lichtjes koken, op een matig vuur

n       Voeg er de wijn aan toe, de tomatenpuree verdund met 10 cl warm water, het kruidentuiltje, de geperste look, de kervel, de munt en zet het deksel op de pan

n       Laat het geheel 45 à 50 minuten sudderen op een zacht vuur : de inktvis moet zacht zijn, de sausfond dik

n       Verwijder het kruidentuiltje en bestrooi het gerecht met peterselie en munt

n       Dien het heet op

 

Tip

n       Hou het eenvoudig en serveer brood of pilavrijst bij dit geraffineerde gerecht

 

Wijntip

n       Retsina Kourtaki, droge witte wijn uit Griekenland

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen