Inktvis in saus (chtapodi krasato) |
Ingrediënten
(4 pers) n 600 gr schoongemaakte inktvis n 2 gehakte uien n 2 fijngehakte sjalotten n 5 eetlepels olijfolie n 4 geschilde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten n 2 wortelen in fijne schijfjes n 20 cl rode wijn n 1 eetlepel tomatenpuree n 1 kruidentuiltje n 1 teentje knoflook n 1 eetlepel fijngehakte kervel n 5 verse, gehakte muntblaadjes n 8 blaadjes bladpeterselie n 8 muntblaadjes n zout en zwarte peper |
|
Bereiding
n
Snij de inktvis
in kleine stukjes van gelijke grootte
n
Blancheer
ze 2 minuten in kokend water waaraan u peper en zout hebt toegevoegd
n
Laat ze
uitlekken en droog ze af
n
Fruit de
uien en sjalotten 5 minuten in een stoofpan, op een matig vuur, in de olie
n
Voeg er
de stukjes inktvis, het vlees van de tomaten, de wortelschijfjes, peper en zout
aan toe
n
Roer
alles om en laat het 5 minuten lichtjes koken, op een matig vuur
n
Voeg er
de wijn aan toe, de tomatenpuree verdund met 10 cl warm water, het
kruidentuiltje, de geperste look, de kervel, de munt en zet het deksel op de
pan
n
Laat het
geheel 45 à 50 minuten sudderen op een zacht vuur : de inktvis moet zacht zijn,
de sausfond dik
n
Verwijder
het kruidentuiltje en bestrooi het gerecht met peterselie en munt
n
Dien het
heet op
Tip
n
Hou het
eenvoudig en serveer brood of pilavrijst bij dit geraffineerde gerecht
Wijntip
n
Retsina
Kourtaki, droge witte wijn uit Griekenland