Varkensgebraad met zachte chilisaus en zomerchutney

 

In dit recept combineren we een lekker mals varkensgebraad met een heerlijke vruchtenchutney en een zacht chilisausje. Succes verzekerd bij groot en klein. Bovendien kan u haast alles vooraf klaarmaken

 

Ingrediënten (4 pers)

n       1 kg ribstukgebraad (Colruyt-diepvriesvlees)

n       2 eetlepels oosterse bakolie

n       peper en zout

Ingrediënten voor de basissaus

n       1 ui

n       2 wortelen

n       ½ lioter kippenbouillon (1 blokje opgelost in ½ liter heet water

n       ± 3 eetlepels chilisaus (Shiwa)

n       1 koffielepel tijm (Topaz)

n       1 kruidnagel (Topaz)

n       peper en zout

n       instantsausbinder

Ingrediënten voor de chutney

n       1 ui

n       850 gr vers fruit (bv. 3 à 4 abrikozen, 2 kiwi's, 2 pruimen of perziken, 1 trosje witte druiven en ½ (kleine) meloen)

n       1 citroen

n       5 eetlepels ciderazijn

n       5 eetlepels rietsuiker

n       2 cm verse gember

n       cayennepeper (Topaz)

n       nootmuskaat (Topaz)

 

Bereiding

n       Verhit 1 eetlepel oosterse bakolie en doe er de grof gesnipperde ui en wortelen in

n       Laat even stoven

n       Voeg de tijm en de kruidnagel toe, leng aan met de kippenbouillon en laat afgedekt 20 minuten sudderen, tot de stukjes wortel helemaal gaar zijn

n       Giet de saus door een zeef, en druk er de wortelen mee door

n       Laat de gezeefde saus 3 minuten inkoken, voeg 2 à 3 eetlepels chilisaus toe en zet koel weg

n       Strijk het diepgevroren vlees in met 1 eetlepel oosterse bakolie

n       Schuif in een op 200°C voorverwarmde oven en laat 1 hr 30 à 1 hr 40 braden

n       Kruid met peper en zout

n       Dek de schotel af met aluminiumfolie van zodra het vlees mooi gekleurd is

n       Haal het vlees uit de schotel en hou het warm

n       Maak de braadresten los met de basissaus en giet in een steelpan

n       Breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken

n       Bind lichtjes met instantsausbinder

n       Breng indien gewenst op smaak met peper, zout en nog een beetje chilisaus

n       Snij het vlees in sneetjes en werk af met de saus en wat chutney

n       Naar smaak kan u nog versieren met een waaiertje perziksneetjes

n       Serveer met hertoginnenaardappeltjes of kroketjes

 

Bereiding chutney

n       Maak het fruit schoon en ontpit het (voor de druiven is dit niet nodig)

n       Snij het vervolgens in stukken

n       Schil de gember en snipper hem zeer fijn

n       Snij de ui grof

n       Doe het sap van de citroen, de ciderazijn, de rietsuiker, de ui, de gember en het fruit in een kookpan en laat afgedekt sudderen gedurende 15 minuten

n       Breng op smaak met cayennepeper en nootmuskaat

n       Laat zonder deksel nog enkele minuutjes sudderen

 

Tip

n       Voor de bereiding van een dikker of groter stuk vlees dient u de braadtijd te verlengen. Reken voor een stuk van 1,3 kg bijvoorbeeld 1hr 50 à 2 uur braadtijd

n       Chutney is een zoetzure, kruidige bereiding. De verhouding van de hoeveelheden azijn, suiker en citroensap tot de hoeveelheid fruit maakt dat u hem meerdere weken kan bewaren, in een gesloten bokaal in de koelkast

n       U kan variëren met de gebruikte soorten fruit: ook met bijvoorbeeld peren, appels en/of noten is hij bijvoorbeeld overheerlijk

n       Indien gewenst, kan u ook op smaak brengen met bijvoorbeeld kaneel, gember of een chilipepertje

 

Wijntip

n       Een frisse rode of roséwijn, zoals: Saint-Amour,Thorin   ///  Gris de Gris,Bisson,Vin de Pays d’Oc

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen