Varkensgebraad met zachte chilisaus en zomerchutney |
In dit recept combineren we een lekker mals
varkensgebraad met een heerlijke vruchtenchutney en een zacht chilisausje.
Succes verzekerd bij groot en klein. Bovendien kan u haast alles vooraf
klaarmaken
Ingrediënten
(4 pers) n 1 kg ribstukgebraad (Colruyt-diepvriesvlees) n 2 eetlepels oosterse bakolie n peper en zout Ingrediënten
voor de basissaus n 1 ui n 2 wortelen n ½ lioter kippenbouillon (1 blokje opgelost in ½ liter
heet water n ± 3 eetlepels chilisaus (Shiwa) n 1 koffielepel tijm (Topaz) n 1 kruidnagel (Topaz) n peper en zout n instantsausbinder Ingrediënten
voor de chutney n 1 ui n 850 gr vers fruit (bv. 3 à 4 abrikozen, 2 kiwi's, 2
pruimen of perziken, 1 trosje witte druiven en ½ (kleine) meloen) n 1 citroen n 5 eetlepels ciderazijn n 5 eetlepels rietsuiker n 2 cm verse gember n cayennepeper (Topaz) n nootmuskaat (Topaz) |
|
Bereiding
n
Verhit 1
eetlepel oosterse bakolie en doe er de grof gesnipperde ui en wortelen in
n
Laat
even stoven
n
Voeg de
tijm en de kruidnagel toe, leng aan met de kippenbouillon en laat afgedekt 20
minuten sudderen, tot de stukjes wortel helemaal gaar zijn
n
Giet de
saus door een zeef, en druk er de wortelen mee door
n
Laat de
gezeefde saus 3 minuten inkoken, voeg 2 à 3 eetlepels chilisaus toe en zet koel
weg
n
Strijk
het diepgevroren vlees in met 1 eetlepel oosterse bakolie
n
Schuif
in een op 200°C voorverwarmde oven en laat 1 hr 30 à 1 hr 40 braden
n
Kruid
met peper en zout
n
Dek de
schotel af met aluminiumfolie van zodra het vlees mooi gekleurd is
n
Haal het
vlees uit de schotel en hou het warm
n
Maak de
braadresten los met de basissaus en giet in een steelpan
n
Breng
aan de kook en laat 2 minuten doorkoken
n
Bind
lichtjes met instantsausbinder
n
Breng
indien gewenst op smaak met peper, zout en nog een beetje chilisaus
n
Snij het
vlees in sneetjes en werk af met de saus en wat chutney
n
Naar
smaak kan u nog versieren met een waaiertje perziksneetjes
n
Serveer
met hertoginnenaardappeltjes of kroketjes
Bereiding
chutney
n
Maak het
fruit schoon en ontpit het (voor de druiven is dit niet nodig)
n
Snij het
vervolgens in stukken
n
Schil de
gember en snipper hem zeer fijn
n
Snij de
ui grof
n
Doe het sap
van de citroen, de ciderazijn, de rietsuiker, de ui, de gember en het fruit in
een kookpan en laat afgedekt sudderen gedurende 15 minuten
n
Breng op
smaak met cayennepeper en nootmuskaat
n
Laat
zonder deksel nog enkele minuutjes sudderen
Tip
n
Voor de
bereiding van een dikker of groter stuk vlees dient u de braadtijd te
verlengen. Reken voor een stuk van 1,3 kg bijvoorbeeld 1hr 50 à 2 uur braadtijd
n
Chutney
is een zoetzure, kruidige bereiding. De verhouding van de hoeveelheden azijn,
suiker en citroensap tot de hoeveelheid fruit maakt dat u hem meerdere weken
kan bewaren, in een gesloten bokaal in de koelkast
n
U kan
variëren met de gebruikte soorten fruit: ook met bijvoorbeeld peren, appels
en/of noten is hij bijvoorbeeld overheerlijk
n
Indien
gewenst, kan u ook op smaak brengen met bijvoorbeeld kaneel, gember of een
chilipepertje
Wijntip
n
Een frisse rode of roséwijn, zoals: Saint-Amour,Thorin
/// Gris de Gris,Bisson,Vin de
Pays d’Oc