Gebakken perziken en abrikozen met sausje van roséwijn

 

Deze heerlijk frisse vruchtenbereiding smaakt uitstekend met een bolletje roomijs of sorbet.  Proef beslist ook de sausvariant met appel en gember!

 

Ingrediënten (4 pers)

n       4 perziken

n       4 abrikozen

n       50 gr walnoten

n       2 dl roséwijn (bv. Côtes de Provence)

n       3 eetlepels suiker

n       2 eetlepels zonnebloemolie

n       1 vanillestokje (Topaz)

n       enkele blaadjes munt of citroenmelisse (versrayon)

 

Bereiding

n       Halveer de perziken en abrikozen en verwijder de pit

n       Snij ze vervolgens in drie of vier partjes

n       Snij de munt- of citroenmelisseblaadjes in reepjes

n       Hou enkele blaadjes opzij voor het garnituur

n       Splits het vanillestokje in de lengte

n       Schraap de vanille (de zwarte zaadjes) eruit en voeg bij de suiker

n       Leg de partjes fruit in een kom en strooi er de suiker over

n       Roer om tot de suiker mooi verdeeld is

n       Verhit de zonnebloemolie

n       Voeg het fruit en de walnoten toe en laat een drietal minuten bakken

n       Roer af en toe om

n       Blus met de roséwijn en voeg de reepjes munt- of citroenmelisseblaadjes toe

n       Laat even koken

n       Laat afkoelen op een frisse plaats

n       Breng het fruit op kamertemperatuur

n       Verdeel het over de borden en lepel er wat saus over

n       Heerlijk met een bolletje citroensorbet

n       Werk af met een blaadje munt of citroenmelisse

 

Tip

n       U kan de saus ook warm serveren. Verwarm ze op een matig vuur

n       Vervang de roséwijn door een appelsausje met gember:Rasp een stuk gember (ongeschild) van ± 4 cm en pers dit goed uit om 1 eetlepel sap te bekomen. Meng dit met 2 dl appelsap

 

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen