Marokkaans kippenpastei (Bisteeya)

voor (AH)

Ingrediėnten (buffet 6 pers)

n       1 pak fillodeeg (diepvries) (225 g)

n       1 tablet kippenbouillon

n       125 g boter of margarine

n       1 ui

n       3 takjes koriander

n       6 sprietjes knoflookbieslook

n       500 g (scharrel)kipfilet

n       1 eetlepel knoflookpuree op olie (potje Silvo)

n       1 envelopje saffraandraadjes

n       2 theelepels kaneelpoeder

n       ½  theelepel gemberpoeder

n       (versgemalen) zwarte peper en zout

n       2 zakjes garneeramandelen (ą 45 g)

n       1 eetlepel citroensap

n       3 eetlepels poedersuiker

n       6 (scharrel)eieren M

n       keukenmachine

n       ronde taart- of pizzavorm doorsnede ± 28 cm

 

Bereiding

n       Fillodeeg ontdooien volgens gebruiksaanwijzing

n       In pan 3 dl water met bouillontablet aan de kook brengen en al roerende oplossen

n       Boter (in steelpan of magnetron) smelten

n       Ui pellen en raspen

n       Kruiden in kopje fijnknippen

n       Kipfilets in stukjes snijden

n       In pan kipstukjes met geraspte ui, knoflookpuree, kruiden, saffraan, 1 theelepel kaneelpoeder, gemberpoeder, zout, peper en helft van gesmolten boter door elkaar scheppen

n       Bouillon toevoegen

n       Aan de kook brengen en kip in ± 10 minuten zachtjes gaar sudderen

n       In droge koekenpan amandelen goudbruin roosteren

n       Laten afkoelen en in keukenmachine fijnmalen

n       Poedersuiker en rest van kaneelpoeder erdoor mengen

n       Vorm bestrijken met gesmolten boter

n       3 Vellen fillodeeg erin leggen en elk vel bestrijken met boter

n       Hierop weer 3 vellen deeg leggen en bestrijken met boter

n         deel van amandelmengsel over bodem strooien

n       Met schuimspaan stukjes kip uit stoofvocht nemen, laten uitlekken en op bord scheppen

n       Stoofvocht op hoog vuur in ± 5 minuten tot helft inkoken

n       Citroensap erdoor roeren

n       In kom eieren loskloppen en al kloppend aan stoofvocht toevoegen

n       Blijven roeren tot eieren stollen en soort roerei ontstaat

n       Helft van eimengsel in deegbodem scheppen, hierover stukjes kip en dan de rest van ei

n       Overlappende velletjes deeg over vulling vouwen

n       Rest van velletjes deeg erop leggen en bestrijken met boter

n       Rest van amandelmengsel erover strooien en met mes ruitpatroon erin maken

n       Pastei in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende ± 25 minuten bakken

n       Laten afkoelen tot lauwwarm, voorzichtig uit vorm halen en op schaal serveren

 

Kooktip

n       Het woord bisteeya betekent pastei, in Marokko wordt er meestal duif voor gebruikt

 

Culinaire Kookclub Houthalen