Marokkaans kippenpastei (Bisteeya) |
voor (AH)
Ingrediėnten
(buffet 6 pers) n
1 pak fillodeeg (diepvries) (225 g) n
1 tablet kippenbouillon n
125 g boter of margarine n
1 ui n
3 takjes koriander n
6 sprietjes knoflookbieslook n
500 g (scharrel)kipfilet n
1 eetlepel knoflookpuree op olie (potje Silvo) n
1 envelopje saffraandraadjes n
2 theelepels kaneelpoeder n
½ theelepel
gemberpoeder n
(versgemalen) zwarte peper en zout n
2 zakjes garneeramandelen (ą 45 g) n
1 eetlepel citroensap n
3 eetlepels poedersuiker n
6 (scharrel)eieren M n
keukenmachine n ronde taart- of pizzavorm
doorsnede ± 28 cm |
|
Bereiding
n Fillodeeg ontdooien volgens gebruiksaanwijzing
n In pan 3 dl water met bouillontablet aan de kook brengen
en al roerende oplossen
n Boter (in steelpan of magnetron) smelten
n Ui pellen en raspen
n Kruiden in kopje fijnknippen
n Kipfilets in stukjes snijden
n In pan kipstukjes met geraspte ui, knoflookpuree,
kruiden, saffraan, 1 theelepel kaneelpoeder, gemberpoeder, zout, peper en helft
van gesmolten boter door elkaar scheppen
n Bouillon toevoegen
n Aan de kook brengen en kip in ± 10 minuten zachtjes gaar
sudderen
n In droge koekenpan amandelen goudbruin roosteren
n Laten afkoelen en in keukenmachine fijnmalen
n Poedersuiker en rest van kaneelpoeder erdoor mengen
n Vorm bestrijken met gesmolten boter
n 3 Vellen fillodeeg erin leggen en elk vel bestrijken met
boter
n Hierop weer 3 vellen deeg leggen en bestrijken met boter
n ⅓ deel van
amandelmengsel over bodem strooien
n Met schuimspaan stukjes kip uit stoofvocht nemen, laten
uitlekken en op bord scheppen
n Stoofvocht op hoog vuur in ± 5 minuten tot helft inkoken
n Citroensap erdoor roeren
n In kom eieren loskloppen en al kloppend aan stoofvocht
toevoegen
n Blijven roeren tot eieren stollen en soort roerei
ontstaat
n Helft van eimengsel in deegbodem scheppen, hierover
stukjes kip en dan de rest van ei
n Overlappende velletjes deeg over vulling vouwen
n Rest van velletjes deeg erop leggen en bestrijken met
boter
n Rest van amandelmengsel erover strooien en met mes
ruitpatroon erin maken
n Pastei in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende ± 25
minuten bakken
n Laten afkoelen tot lauwwarm, voorzichtig uit vorm halen
en op schaal serveren
Kooktip
n
Het woord
bisteeya betekent pastei, in Marokko wordt er meestal duif voor gebruikt