Tagine M’Qalli Dial Basbas (Tagine met venkel) |
hoofd
Ingrediënten
(6 pers) n 1 kg rund- of schapenvlees n 70 gr boter n 1 theelepel gemberpoeder n 1 mespuntje saffraanpoeder n 2 uien n 1 teentje knoflook n 1 kg venkel n azijn n 2 tomaten n ½ bosje peterselie n zout |
|
Bereiding
n
Het
vlees in grote stukken snijden; uien en knoflook fijnhakken
n
In een
tagine de boter verhitten en het vlees hierin kort aanbraden
n
Bestrooien
met gember- en saffraanpoeder en zout naar smaak gebruiken
n
Ui en knoflook
over het vlees verdelen en kort mee laten bakken
n
Met ¾
liter water afblussen
n
De
tagine afsluiten en het gerecht ongeveer 1 uur laten stoven, tot het vlees gaar
is
n
Zo nodig
nog wat water toevoegen
n
De
venkelknollen wassen, in vieren snijden en enige tijd in water met wat azijn
laten staan
n
Als het
vlees gaar is, de venkel uit het water nemen, goed uit laten lekken en op het
vlees leggen
n
De
tomaten ontvellen en in de tagine doen
n
Peterselie
hakken en erover strooien
n
Naar
smaak nog wat zout toevoegen
n
Zo nodig
het kookvocht aanvullen
n
De
tagine weer sluiten en het gerecht nog eens zo’n 15 minuten zachtjes laten
koken, tot de venkel gaar is en de saus licht gebonden
n
De smaak
controleren en warm serveren.
Marokkaanse groentestoofpot met kikkererwten |
AH
Ingrediënten
(4 pers) n 400 gr pompoen n 2 rode uien, in ringen n 1 courgette, in blokjes n 1 aubergine, in blokjes n 3 tomaten, in partjes n 1 theelepel chilipoeder n 1 theelepel kaneel n 1 theelepel gemalen koriander
(ketoembar) n ½
theelepel gemalen komijn (djinten) n 1 blik kikkererwten (400 gr,
Bonduelle) n ½ zakje verse munt (à 15 gr), in
reepjes n 3 eetlepels olijfolie |
|
Bereiding
n Snij de pompoen in dikke plakken
n Schil de plakken, verwijder de
pitten en snij ze in blokjes
n Verhit in een pan de olie en schep
er de pompoen, ui, courgette, aubergine, tomaten, alle specerijen en 1
theelepel zout door
n Laat de groenten op een zacht vuur
gedurende 20 minuten gaar stoven
n Af en toe omscheppen
n Spoel in een zeef de kikkererwten
onder stromend water en laat goed uitlekken
n Schep de kikkererwten door de
groenten en laat gedurende 10 minuten zachtjes meestoven
n Breng op smaak met peper en zout
n Strooi de munt erover
n Serveer met couscous of met brood
Marokkaans brood |
Ingrediënten
(4 pers) n 500 gr bloem n 30 gr boter n ½
liter water n ½
liter melk n 20 gr gist n snuifje zout |
|
Bereiding
n Doe de bloem in een kom
n Maak er een kuiltje in en doe hierin
de gist, boter en zout
n Meng het water en de melk en maak
het mengsel warm
n Giet lamgzaam aan de warme vloeistof
in de kom en meng met de bloem met ingrediënten
n Doe zo verder tot U een goed gemengd
droog deeg bekomt
n Haal het deeg uit de kom en kneed
het gedurende 5 minuten op het werkvlak
n Verdeel het in stukken en maak er
bollen van
n Laat ze op een beboterde bakplaat
afgedekt gedurende 5 minuten rusten
n Neem de doek eraf en duw de bollen
plat
n Laat ze rijzen op een tochtvrije
plaats en dek ze af met 2 doeken
n Bak het brood in een op 180ºC
voorverwarmde oven