Tagine M’Qalli Dial Basbas (Tagine met venkel)

hoofd

Ingrediënten (6 pers)

n       1 kg rund- of schapenvlees

n       70 gr boter

n       1 theelepel gemberpoeder

n       1 mespuntje saffraanpoeder

n       2 uien

n       1 teentje knoflook

n       1 kg venkel

n       azijn

n       2 tomaten

n       ½ bosje peterselie

n       zout

 

 

Bereiding

n       Het vlees in grote stukken snijden; uien en knoflook fijnhakken

n       In een tagine de boter verhitten en het vlees hierin kort aanbraden

n       Bestrooien met gember- en saffraanpoeder en zout naar smaak gebruiken

n       Ui en knoflook over het vlees verdelen en kort mee laten bakken

n       Met ¾ liter water afblussen

n       De tagine afsluiten en het gerecht ongeveer 1 uur laten stoven, tot het vlees gaar is

n       Zo nodig nog wat water toevoegen

n       De venkelknollen wassen, in vieren snijden en enige tijd in water met wat azijn laten staan

n       Als het vlees gaar is, de venkel uit het water nemen, goed uit laten lekken en op het vlees leggen

n       De tomaten ontvellen en in de tagine doen

n       Peterselie hakken en erover strooien

n       Naar smaak nog wat zout toevoegen

n       Zo nodig het kookvocht aanvullen

n       De tagine weer sluiten en het gerecht nog eens zo’n 15 minuten zachtjes laten koken, tot de venkel gaar is en de saus licht gebonden

n       De smaak controleren en warm serveren.

 


 


Marokkaanse groentestoofpot met kikkererwten

AH

Ingrediënten (4 pers)

n       400 gr pompoen

n       2 rode uien, in ringen

n       1 courgette, in blokjes

n       1 aubergine, in blokjes

n       3 tomaten, in partjes

n       1 theelepel chilipoeder

n       1 theelepel kaneel

n       1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

n       ½  theelepel gemalen komijn (djinten)

n       1 blik kikkererwten (400 gr, Bonduelle)

n       ½ zakje verse munt (à 15 gr), in reepjes

n       3 eetlepels olijfolie

 

Bereiding

n       Snij de pompoen in dikke plakken

n       Schil de plakken, verwijder de pitten en snij ze in blokjes

n       Verhit in een pan de olie en schep er de pompoen, ui, courgette, aubergine, tomaten, alle specerijen en 1 theelepel zout door

n       Laat de groenten op een zacht vuur gedurende 20 minuten gaar stoven

n       Af en toe omscheppen

n       Spoel in een zeef de kikkererwten onder stromend water en laat goed uitlekken

n       Schep de kikkererwten door de groenten en laat gedurende 10 minuten zachtjes meestoven

n       Breng op smaak met peper en zout

n       Strooi de munt erover

n       Serveer met couscous of met brood

 

 


Marokkaans brood

 

Ingrediënten (4 pers)

n       500 gr bloem

n       30 gr boter

n       ½  liter water

n       ½  liter melk

n       20 gr gist

n       snuifje zout

 

 

Bereiding

n       Doe de bloem in een kom

n       Maak er een kuiltje in en doe hierin de gist, boter en zout

n       Meng het water en de melk en maak het mengsel warm

n       Giet lamgzaam aan de warme vloeistof in de kom en meng met de bloem met ingrediënten

n       Doe zo verder tot U een goed gemengd droog deeg bekomt

n       Haal het deeg uit de kom en kneed het gedurende 5 minuten op het werkvlak

n       Verdeel het in stukken en maak er bollen van

n       Laat ze op een beboterde bakplaat afgedekt gedurende 5 minuten rusten

n       Neem de doek eraf en duw de bollen plat

n       Laat ze rijzen op een tochtvrije plaats en dek ze af met 2 doeken

n       Bak het brood in een op 180ºC voorverwarmde oven

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen