Gefrituurd
scharreleitje met gerookte zalm, gebraden witlof en truffelsaus |
Ingrediënten
(4 pers) n
Azijn n
4 scharreleieren n
1 eiwit, losgeklopt n
paneermeel n
3 stronkjes witlof n
1 dl gevogeltefond n
1 dl slagroom n
2 eetlepel truffeljus of 1
eetlepel truffeltapenade n
± 2 eetlepels olijfolie n
zout en peper n
2 eetlepels fijngesneden peterselie n
maïskiemolie n
240 gr gerookte zalm in heel
dunne plakken n
eventueel wat verse truffel om
te garneren |
|
Bereiding
n
Breng ruim water met azijn (1 deel
azijn op 10 delen water) aan de kook en pocheer de eieren hierin ± 4 minuten
n
Spoel ze koud in ijswater en dep
ze droog met een doek
n
Haal de eieren door het eiwit en
rol ze dan door het paneermeel
n
Bewaar de eieren in de koelkast
n
Snijd twee stronkjes witlof in
heel dunne reepjes en haal van het derde stronkje de blaadjes los
n
Kook de gevogeltefond met de
slagroom en de truffeljus in een kleine pan in tot een goede sausdikte
n
Klop de saus schuimig met een
staafmixer
n
Bak de fijngesneden witlof in de
olijfolie goudbruin in 2 à 3 minuten
n
Bak ook de blaadjes goudbruin
n
Breng ze op smaak met zout en
peper en bestrooi ze met de peterselie
n
Frituur de eieren in ± 2 minuten
goudbruin in de hete maïskiemolie (180°C)
n
Schep de fijngesneden witlof in
het midden op de borden en leg hierop de zalm
n
Leg de eieren op de zalm en
garneer met de blaadjes witlof
n
Schenk de schuimige saus er omheen
en garneer eventueel met wat geschaafde truffel
Wijntip
n
Een droge Chardonnay, Grand Ardèche Louis Latour.