Gefrituurd scharreleitje met gerookte zalm, gebraden witlof en truffelsaus

 

Ingrediënten (4 pers)

n       Azijn

n       4 scharreleieren

n       1 eiwit, losgeklopt

n       paneermeel

n       3 stronkjes witlof

n       1 dl gevogeltefond

n       1 dl slagroom

n       2 eetlepel truffeljus of 1 eetlepel truffeltapenade

n       ± 2 eetlepels olijfolie

n       zout en peper

n       2 eetlepels  fijngesneden peterselie

n       maïskiemolie

n       240 gr gerookte zalm in heel dunne plakken

n       eventueel wat verse truffel om te garneren

 

Bereiding

n       Breng ruim water met azijn (1 deel azijn op 10 delen water) aan de kook en pocheer de eieren hierin ± 4 minuten

n       Spoel ze koud in ijswater en dep ze droog met een doek

n       Haal de eieren door het eiwit en rol ze dan door het paneermeel

n       Bewaar de eieren in de koelkast

n       Snijd twee stronkjes witlof in heel dunne reepjes en haal van het derde stronkje de blaadjes los

n       Kook de gevogeltefond met de slagroom en de truffeljus in een kleine pan in tot een goede sausdikte

n       Klop de saus schuimig met een staafmixer

n       Bak de fijngesneden witlof in de olijfolie goudbruin in 2 à 3 minuten

n       Bak ook de blaadjes goudbruin

n       Breng ze op smaak met zout en peper en bestrooi ze met de peterselie

n       Frituur de eieren in ± 2 minuten goudbruin in de hete maïskiemolie (180°C)

n       Schep de fijngesneden witlof in het midden op de borden en leg hierop de zalm

n       Leg de eieren op de zalm en garneer met de blaadjes witlof

n       Schenk de schuimige saus er omheen en garneer eventueel met wat geschaafde truffel

 

Wijntip

n       Een droge Chardonnay, Grand Ardèche Louis Latour.

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen