Kalfsentrecote met rucolasalsa en gekarameliseerde
tomaatjes |
Ingrediënten
(4 pers) n
1 ongesneden witbrood (bijv. Pain de Campagne) n
4 kalfsentrecotes n
3 eetlepels balsamicoazijn n
1 zak rucola (sla, 75 gr) n
3 eetlepels pijnboompitten n
2 schaaltjes cherry trostomaten (à 250 gr) n
1½ eetlepel poedersuiker n
50 gr grano padano (pittige kaas, stukje) n
4 à 5 eetlepels olijfolie extra vierge n
versgemalen zeezout en zwarte peper n
1 bakje baby leaves (sla, 100 gr) n
grillpan |
|
Bereiding
n
Brood 1 uur in vriezer leggen
n
Entrecotes op kamertemperatuur laten komen
n
Pijnboompitten in droge koekenpan lichtbruin roosteren
n
Oven voorverwarmen op 175°C
n
Twee derde van tomaten op bakplaat leggen
n
Azijn erover sprenkelen en bestrooien met poedersuiker
n
Tomaten ± 10 minuten in oven zetten, tot velletje open
knapt
n
Bakplaat uit oven nemen
n
Rest van tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en
vruchtvlees in stukjes snijden
n
Kaas fijn raspen
n
In keukenmachine twee derde van rucola met pijnboompitten
op laag tempo fijnmalen
n
Geraspte kaas en tomaatstukjes erdoor roeren
n
Salsa op smaak brengen met zout en peper
n
Met gekarteld broodmes 12 flinterdunne plakjes van brood
snijden
n
Sneetjes op bakplaat leggen en bestrijken met 1 à 2
eetlepels olie
n
Grof gemalen zout erover strooien en sneetjes eventueel
afdekken met tweede bakplaat, om omkrullen te voorkomen
n
Brood in oven in 5 à 10 minuten lichtbruin en krokant
laten worden
n
Grillpan verhitten
n
Entrecotes met keukenpapier droogdeppen en bestrijken met
1 eetlepel olie
n
Vlees in 4 minuten per kant rosé grillen
n
Halverwege vlees slag draaien, voor mooi ruitpatroon
n
Vlees uit grillpan nemen, met zout en peper bestrooien en
in aluminiumfolie verpakt nog 5 minuten laten rusten
n
Vetrandje van vlees snijden en vlees in lange plakken
snijden
n
Van rucolasalsa 1 theelepel in midden van vier borden
scheppen (tegen schuiven van brood). Rest van salsa in vier smalle glaasjes
scheppen en op bord zetten
n
Elk glas garneren met blaadje rucola
n
Slamelange omscheppen met rest van rucola, 2 eetlepels
olie en bakvocht van tomaten
n
Op elk bord sneetje brood op salsa leggen
n
Hierop telkens pluk sla en helft van entrecoteplakjes
leggen
n
Nog zo'n laag maken en afdekken met laatste sneetjes
n
Garneren met gebakken tomaten
Wijntip
n
Lichte, frisse, fruitige witte wijnen