Appelcharlotte met crème fraîche

 

Ingrediënten (4 pers)

n       1 citroen

n       6 sneetjes oud witbrood (casino)

n       4 zoete appels (bijv. Elstar)

n       100 gr boter

n       100 gr suiker

n       1 vanillestokje

n       125 ml crème fraîche

n       soufflévormpjes, inhoud ± 150 ml

 

Bereiding

n       Citroen schoonboenen en helft van schil raspen (vrucht wordt verder niet gebruikt)

n       Korst van sneetjes brood snijden en elk sneetje in vieren snijden

n       Broodkwarten naast elkaar op werkvlak of op groot bord leggen

n       Appels schillen, in 4 parten snijden, klokhuis verwijderen en partjes halveren

n       Oven voorverwarmen op 200°C

n       In koekenpan boter en suiker laten smelten, regelmatig roeren

n       Vanillestokje in lengte opensnijden, met punt van mes merg eruit schrapen

n       Merg door botermengsel roeren, ook lege vanillestokje in pan leggen

n       Helft van botermengsel over broodrepen uitsmeren

n       Rest van botermengsel op matig vuur nog 5 minuten laten bruisen, tot mengsel lichtbruin wordt (= karameliseren)

n       Appelstukjes en citroenrasp erdoor roeren en geheel nog ± 15 minuten zachtjes laten stoven tot meeste vocht verdampt is en appelstukjes goed gaar zijn

n       Af en toe omscheppen

n       Vanillestokje uit pan nemen

n       Wand en bodem van vormpjes met brood bekleden, door de broodkwarten, met besuikerde zijde buiten, elkaar overlappend in vormpjes te leggen

n       Goed aandrukken

n       Appel over vormpjes verdelen en nogmaals goed aandrukken

n       Bovenkant van vormpjes afdekken met aluminiumfolie en op rooster in midden van oven zetten. Charlottes ± 30 minuten bakken, tot brood goudbruin is

n       Crème fraîche met vork losroeren

n       Vormpjes uit oven nemen, folie verwijderen en zijkant van charlottes met mes lossnijden

n       Telkens bord op vormpje leggen, samen keren en even schudden, zodat charlotte uit vormpje loskomt

n       Charlottes warm serveren, met royale schep crème fraîche

 

Wijntip

n       Friszoete tot halfzoete witte wijnen

 

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen